split vlaga

Jutros su u dijelu zemlje temperature padale do -17°C, a "debelih" minusa bit će i u ovoj noći.
Četvrtak je donio konačno smirivanje bure koja je početkom tjedna bila jaka do olujna, a podno Velebita i orkanska gdje su se mjerili udari do čak 185 km/h.

Puno muke bura je zadnjih dana zadala i dalmatinskim vatrogascima, no njenim slabljenjem problemi s požarima su uglavnom nestali.

Jutro za nama bilo je hladno. U Lici i Gorskom kotaru minimalne vrijednosti bile su od -9 do čak -17°C. U unutrašnjosti zemlje uglavnom je bilo od -5 do -10°C, u zaleđu obale od 0 do -6°C, a uz obalu i na otocima od -2 do 5°C.

split vlagaMinimalne jutarnje temperature zraka. 13.1.2022. (Pljusak.com)

Danju je bilo od -1 u Gorskom kotaru do 13°C u Dalmaciji.

Danas je u Hrvatskoj zabilježen najviši tlak zraka dosadašnjeg tijeka godine. U zapadnom dijelu zemlje vrijednosti su dosegnule 1040 hektopaskala.

split vlagaTlak zraka iznad Europe (Meteociel)

Uz to, danas se u dijelu Dalmacije dogodila meteorološka zanimljivost koju šira javnost u pravilu ne prati.

Naime, u ranim poslijepodnevnim satima relativna vlažnost zraka bila je samo 9 posto. To znači da je zrak sadržavao najnižu razinu vodene pare posljednjih nekoliko godina. Radi se o podatku izmjerenom u nekoliko termina na službenoj DHMZ-ovaj klimatološkoj postaji na Marjanu. Da ova postaja nije izuzetak govore izmjerenih 12 posto vlage na Resniku, 14 u Pločama i Hvaru...

split vlagaTemperatura i relativna vlažnost zraka u Splitu (DHMZ)

Sljedećih dana jutarnji mraz bit će prisutan samo u kotlinama Zagore, a petak i vikend obilježit će lagani porast dnevnih temperatura pa će najviše dnevne vrijednosti biti lokalno i do ugodnih 15 stupnjeva. Vedri vikend bit će idealan za boravak na otvorenom.

Identično vrijeme vladat će i prva dva dana sljedećeg tjedna, no krajem utorka tek prolazno će ojačati bura. Bit će to uvod u stabilan i hladniji nastavak tjedna kada je osim u Zagori slab jutarnji mraz moguć i ponegdje na otocima i obali.

Foto : Goran Leš
Izvor : Dalmacijadanas.hr


KOMENTARI:
(Da bi ste mogli komentirati morate biti prijavljeni na Facebook.)

Izdvojeno

 
 

RAZVRSTAVANJE OTPADA
Razvrstavanjem do nižih računa i čistih Kaštela
PRIJAVI DEPONIJ
Prijavi ilegalni deponij
PRIKUPLJANJE SVIH VRSTA OTPADA U 2022.
Način prikupljanja miješanog, biorazgradivog i reciklabilnog otpada