hren

drustvena igra

Kada ste zadnji put s djecom zaigrali društvenu igru? Jedna majka i pomajka, kako bi se zbližila s djecom, pomogla im je izraditi vlastitu društvenu igru. Pomoću nje se zabavljaju, ali i uče.

Sanja Ljubičić je djeci pročitala stotine priča. Većinu su već naučili napamet. "Onda su djeca htjela, pogotovo Vida, da ja izmišljam priče. Ona bi meni rekla: 'Hajde sad izmisli Dodu i Flokija.' I onda bih nacrtala psa i ja bih morala izmisliti priču o Dodo i Flokiju temeljem njenih crteža", rekla je.

Najmlađa, Karla, stalno je uskakivala u priče. "Onda sam ja stalno kombinirala i shvatila sam da je meni to bila super vježba koncentracije", rekla je Ljubičić.

Tako je nastala GIRI, igra pripovijedanja s elementima mozgalice. Cilj je pomoću crteža koje su nacrtala djeca u 3 minute ispričati priču bez da se smeteš.

"Djeca izvlače kartice o likovima, mjestu radnje, vrijeme radnje, predmetima i pričaju priču. Dok oni pričaju priču, tu su drugi timovi, zezalice, koji njima upadaju u riječ", objasnila je Ljubičić.

Uče ostati koncentrirani unatoč distrakcijama. Za razradu igre Sanja je okupila cijeli tim: psihologa, pedagoga i književnicu za djecu.

"U pričama reflektiraju svoju zbilju, onu vanjsku i onu unutarnju. Uz pomoć likova, situacija, motiva i tema koje sami odabiru i kontroliraju u pričama sebi pomažu objasniti period kroz koji prolaze, možda neku konkretnu situaciju. Priče taj teren čine razumljivijima i blažima i govore njihovim jezikom", rekla je Jelena Pervan, spisateljica za djecu.

I to rade jezikom mašte i razigranosti na koji mi odrasli često zaboravljamo.

Izvor: Dnevnik.hr


KOMENTARI:

GLOMAZNI OTPAD
Raspored kontejnera za glomazni otpad
PRIJAVI DEPONIJ
Prijavi ilegalni deponij