Jedna od manifestacija, koja je već godinama svojevrsni uvod u proslavu Dana grada Kaštela, projekt je osnovnih škola Bijaći i Kneza Trpimira „Sačuvajmo Bijaće u 21. stoljeću“ . Manifestacija dječjeg znanja i stvaralaštva tako se održala i ovog četvrtka na povijesnom lokalitetu Bijaći, a na taj način učenici i djelatnici obilježavaju i dan svojih škola.

Manifestacija koja učenike i starije podsjeća na  4. ožujka 852. kada je izdana Trpimirova darovnica, povijesni dokument u kojem se prvi put spominje ime Hrvat i ovog je puta bila osmišljena kao natjecanje učenika šestih razreda te prigodni program.

Zbog epidemiološke situacije, u natjecanju iz područja  povijesti, zemljopisa, prirode, ekologije i kulturne baštine ove godine nisu nastupili učenici gostujućih škola. Učenici škola Bijaća i Kneza Trpimira pokazali su iznimno znanje, no za nijansu bolji od ostalih bili su članovi ekipe Sveti Nofar  Marta Barišić, Antonio Mornar i Toni Grubišić, učenici 6b razreda škole Bijaći. Njima su pripali prigodni darovi, a nisu ostale zaboravljene ni druge ekipe koje su sudjelovale u natjecanju.

Podršku ovom događanju, u četvrtak je došao dati Mate Barun u ime Grada Kaštela, a sve je pozdravila ravnateljica škole Bijaći Jadranka Šošić, prisjetivši se značajnih aktivnosti koje su se tijekom proteklih desetljeća realizirale na svetom tlu drevnih Bijaća koji u hrvatskoj povijesti, istakla je, imaju značajno mjesto. Poručila je učenicima da tuđe poštuju, a svoje vole najviše.

U prigodnom programu sudjelovali su učenici obje škole, a predavanje „Bijaći – od sv. Marte do sv. Nofra“, sastavni dio projekta „Čuvari baštine“, s temom „Skrivena blaga mista moga“ na natječaju Centra izvrsnosti Splitsko-dalmatinske županije, održao je učitelj Petar Perić. Nazočni su imali priliku upoznati i dio poezije koju stvara čakavski pjesnik  Velimir Pašara. Pašara je ujedno među učenicima proveo i kratak kviz o poznavanju čakavskih riječi te je najuspješnije darivao zbirkom pjesama na čakavici.
Ovog četvrtka zanimljivo je bilo vidjeti i srednjovjekovne vojne vještine, koje su okupljenima prezentirali predstavnici povijesne postrojbe Praetoriani Croatorum Mate Žura i Filip Ninčević.

Foto: Ivana Topić

Foto: Ivana Topić (PGK)


KOMENTARI:
(Da bi ste mogli komentirati morate biti prijavljeni na Facebook.)

GLOMAZNI OTPAD
Raspored kontejnera za glomazni otpad
PRIJAVI DEPONIJ
Prijavi ilegalni deponij