hren

euro kredit

Građani s kreditima u eurima počeli su računati kako će se uvođenje europske službene valute u Hrvatsku odraziti na njihove novčanike.

Kredite u eurima neki bi građani htjeli mijenjati u kunske dok je tečaj povoljniji nego što će biti na dan uvođenja eura.

Naime, ako imate kredit u eurima i ostalo vam je 100.000 eura glavnice za otplatiti, prilikom prelaska na euro po najavljenom fiksnom tečaju od 7,53 iznos glavnice bi ostao isti.

No, ako biste kredit promijenili u kunski po tečaju od 7,48, teoretski bi prilikom prelaska na euro profitirali na razlici u tečaju. Na glavnici od 100.000 eura razlika bi bila 664 eura.

''Naravno, pod uvjetom da vam je konverzija besplatna, da imate pravo na besplatnu konverziju jer to nije oduvijek. Prije kad ste htjeli mijenjati valutu plaćali ste određeni trošak. Ukoliko plaćate taj trošak definitivno vam se ne isplati'', ističe kreditna posrednica Ivona Mijatović-Dautović.

Ekonomisti smatraju da će takvih špekulacija biti malo, a građani na kraju imati samo koristi kod dizanja kredita kad se uvede euro.

''Pogledajmo, na primjer, Sloveniju. Slovenija ima 50 posto niže kamatne stope i građani daleko niže troškove financiranja nego što plaćaju građani Republike Hrvatske'', kaže ekonomski analitičar Damir Novotny.

Prvih šest mjeseci zamjena besplatna

Kune na štednji, ali i tekućim, žiro i ostalim računima, pretvorit će se u eure na dan uvođenja valute po fiksnom tečaju konverzije. Gotovinu će građani morati promijeniti sami.

''Prvih šest mjeseci zamjene u bankama kune u eure će se mijenjati besplatno. Nakon toga banke mogu naplatiti naknadu ako se mijenja keš za keš. Ako se novac polaže na račun, tada će to biti besplatno još sljedećih šest mjeseci'', objašnjava Tihomir Mavriček iz Hrvatske narodne banke.

Dva dana nakon uvođenja svi aktivni bankomati trebat će moći isplaćivati eure. Od prvog do 15. siječnja 2023. građani će u trgovinama moći platiti u kunama, a ostatak bi im trgovci trebali vratiti u eurima. Nakon toga plaćati će se moći samo u novoj valuti.

Izvor: Dnevnik.hr


KOMENTARI:

 

GLOMAZNI OTPAD
Raspored kontejnera za glomazni otpad
PRIJAVI DEPONIJ
Prijavi ilegalni deponij