mala

PROJEKT „RAVNOPRAVNI U ZAJEDNICI“
U dvorcu Vitturi u Kaštel Lukšiću danas je u organizaciji Centra za rehabilitaciju Mir održan okrugli stol o trendovima, izazovima i rješenjima u radu s ranjivom skupinom i to kroz projekt „Ravnopravni u zajednici – razvoj izvaninstitucijskih usluga za osobe s invaliditetom na području Splitsko-dalmatinske županije“. Riječ je o projektu koji se već godinu dana provodi u Centru, a koji je sufinancirala Europska unija iz Europskog socijalnog fonda.

Uz domaćine okruglog stola ravnatelja Centra Mir Boška Rozgu, socijalnu radnicu Editu Batinović, psihologicu Anu Matić i korisnika organiziranog stanovanja Matea Dragovčića sudjelovali su i gosti iz Centra za socijalnu skrb, iz Centra Slave Raškaj te Juraj Bonači, udruge Toms, Crvenog križa Kaštela, predstavnici Dječjeg vrtića Kaštela, te u ime Grada Kaštela pročelnica za društvene djelatnosti Antonia Kljaić i iz Upravnog odjela za gospodarski razvoj i fondove EU Marija Vučica.

Sve prisutne ravnatelj Centra Mir Boško Rozga je upoznao s projektom „Ravnopravni u zajednici – razvoj izvaninstitucijskih usluga za osobe s invaliditetom na području Splitsko-dalmatinske županije“, govoreći o ciljevima i izazovima u radu s korisnicima kroz navedeni projekt.

- Cilj projekt je proširenje socijalnih usluga koje Centar Mir dugo godina već i radi. Ono što je nama nedostajalo u svemu tome, to su bili ponajviše stručni radnici i putem ovog projekta osigurali smo plaće za tri godine. Na sreću naših korisnika uspjeli smo zaposliti stručne radnike, prije svega mislim na edukacijske rehabilitatore i logopeda kojih nedostaje na tržištu rada. Između ostalog, uz djelatnike mi smo putem ovog projekta riješili i infrastrukturu jednog dijela Centra. Najveći iznos smo iskoristili za rekonstrukciju centralne kuhinje, jer broj korisnika se povećao sa 60 na 250 koliko ih imamo danas. Nabavili smo i vozilo za prijevoz invalida s rampom – ispričao je Rozga.

Svojim korisnicima se žele što više približiti, odnosno pružiti im ono što možda do sada nisu imali i kako je kazao Rozga, ovo za njih velika promjena. Nadalje želja im je osluškivati ono što društvo traži i tome će se prilagođavati i na taj način će proširivati usluge.

mala

S projektom izvaninstitucijskih usluga Centar Mir je krenulo još 2007. godine kroz projekt Svjetske banke i tada su naišli na problem koje su dobrim dijelom riješili kroz četverogodišnji projekt „Ravnopravni u zajednici – razvoj izvaninstitucijskih usluga za osobe s invaliditetom na području Splitsko-dalmatinske županije“ koji je počeo u travnju prošle godine. Kroz projekt korisnicima su dostupni razni programi, Rana intervencija, Psihosocijalna podrška, Dnevni boravak- poludnevni i cjelodnevni, Organizirano stanovanje te Pomoć u kući.

- Kroz projekt imamo 92 korisnika kojima pružamo različite izvanistitucijske usluge. Najveći broj takvih usluga vidljiv je kroz provođenje našeg programa Rane intervencije, tu imamo 49 korisnika. Ostali programi su malo manje zastupljeni, još smo primijetili da je velika potražnja za programom Pomoć u kući. Korisnika je dosta i ne možemo ih sve obuhvatiti, samo za njih šest pružamo uslugu čišćenja i obavljanja ostalih kućanski poslova, a 21 korisnik ima obroke od strane Centra, koji se dovode na adresu – kazala je socijalna radnica Projekta Edita Batinović.

- Što se tiče organiziranog stanovanja, naš najveći problem je zaposlenje korisnika i to su nam najveći izazovi s kojima se nosimo trenutno, jer ne možemo pronaći poslodavce, uspjeli smo do sada zaposliti samo jednog korisnika. Tražimo posao za njih još četvero, ne nailazimo na podršku poslodavaca, većinom nas odbijaju - kazala je Batinović i napomenula da su njihovi korisnici koji trebaju zaposlenje „normalni“ ljudi koji žele raditi i osjetiti taj dio života koji im nedostaje.

mala

Upravo problem nezaposlenosti istaknuo je 19-godišnji korisnik organiziranog stanovanja Mateo Dragovčić po struci pomoćni kuhar.

- Živim u stanu u Rudinama s prijateljima i tamo mi je super, htio bih zahvaliti ravnatelju Rozgi i socijalnoj radnici Batinović što su me doveli tamo gdje sad živim i puno sam im zahvalan. Tu imam sve i još mi samo treba posao, jer imam samo za džeparac. Mogu raditi sve, što god se ponudi – kazao je Dragovčić.

Osim problema zaposlenja s koji su suočeni korisnici, a s njima i djelatnici Centra, rečeno je i kako pojedine obitelji njihovih korisnika jako teško prihvaćaju stanje njihove djece.

- S obzirom da smo bazirani na patronažu, odnosno uslugu mobilnog tima, tu je najveći problem neadekvatan prostor u kućnom okruženju na koji mi ne možemo utjecati. Oskudnost opreme koja je mobilna i prilagodljiva, ne suradnja roditelja te ne prihvaćanje roditelja s teškoćama djeteta – kazala je psihologinja Projekta Ana Matić.

Dodajmo, kako su očekivani rezultati navedenog Projekta interakcija korisnika u organiziranom stanovanju, brži i jednostavniji pristup svim izvaninstitucijskim socijalnim uslugama, poboljšanje kvalitete socijalnih usluga, unapređenje kvalitete i zadovoljstva korisnika u svakodnevnom životu te osviještenje javnosti o procesu deinstitucionalizacije i prevencije institucionalizacije.

Organizacija danas održanog okruglog stola Centra Mir financiran je u okviru Operativnog programa Učinkoviti ljudski potencijali 2014.-2020. Iz Europskog socijalnog fonda.

Foto: Ivana Topić (PGK)


KOMENTARI:
(Da bi ste mogli komentirati morate biti prijavljeni na Facebook.)

Izdvojeno