hren

U velikom dijelu Dalmacije se nastavlja suša iako je velik dio Hrvatske posljednjih dana primio ekstremne količine oborina.
Ušli smo u posljednju dekadu srpnja čime ulazimo u prosječno najtopliji dio godine. Posljednjih dana na vrijeme u velikom dijelu zemlje i regije djelovala je neobično postojana ljetna ciklona. U dijelovima unutrašnjosti zemlje pale su ekstremno velike količine oborina s obzirom na dio godine, a najmanje oborina je bilo u Dalmaciji, osobito uz obalu i na otocima srednje i južne Dalmacije. Primjerice, u dijelovima Slavonije posljednjih je dana palo preko 150 litara kiše po kvadratnom metru, a u Dalmaciji jedva da je pala pokoja litra.

Tako se suša nastavila, a sve je izvjesnije, nastavit će se do kraja mjeseca.

Sušu prate i vrlo visoke temperature zraka koje su ipak zadnjih sedam dan malo niže s obzirom na vrijednosti iz prvog dijela mjeseca. Izgledno je da će ovogodišnji srpanj u Splitu ući među tri najtoplija od početka službenih meteoroloških mjerenja.

Sve do kraja tjedna očekuje nas stabilno ljetno vrijeme. U početku će biti dosta vjetrovito, ali i relativno ugodno. Za vikend vjetar će zamjetno oslabiti, a temperature će ponovno biti u porastu.

U srijedu i četvrtak bit će pretežno vedro. Noću će puhati slaba do umjerena bura, danju umjeren, a popodne prolazno i pojačan vjetar zapadnih smjerova. Minimalne jutarnje temperature zraka većinom od 18 do 25°C, najviše dnevne od 28 do 35°C.

Vrlo slične vremenske prilike očekuju nas u petak, a jedna razlika bit će u popodnevnom vjetru zapadnih smjerova koji će biti malo slabiji u odnosu na četvrtak,

U subotu pretežno vedro. Noću tiho ili burin, danju će puhati slab maestral. Vrlo toplo i vruće s najvišim dnevnim temperaturama od 29 do 35°C.

Sunčano sa slabim vjetrom i vruće bit će u nedjelju. Najviše dnevne temperature od 30 do 36°C.

U ponedjeljak je moguće jačanje juga, sunčano i sparno te još toplije vrijeme. Još jače jugo moglo bi puhati u utorak kao najava tek mogućih nestabilnosti u srijedu. Ni i to će biti prolazne naravi, pa bi se pravo ljeto trebalo nastaviti do kraja srpnja, čak i prvih dana kolovoza.

Izvor: Dalmacijadanas.hr


KOMENTARI:

GLOMAZNI OTPAD
Raspored kontejnera za glomazni otpad
PRIJAVI DEPONIJ
Prijavi ilegalni deponij