U OŠ Bijaći „mladi zastupnici“ razgovaraju, raspravljaju i donose zaključke o važnim pitanjima povezanih s održivim razvojem.
Naime, škola je partner s još pet europskih škola u Erasmus+ projektu European Schools for Sustainable Development (Europske škole za održivi razvoj). Tako je jedna od projektnih aktivnosti i utemeljenje Eko parlamenta. Učenici viših razreda koji su izrazili želju za sudjelovanjem u radu parlamenta, postali su zastupnici Eko parlamenta. 

Kao i svaki parlament i ovaj ima odabrano vodstvo i svoje strukture. Učenici koji su se željeli kandidirati imali su svoj predizborni nastup, a zastupnici su pristupili demokratskom i tajnom glasovanju. Odabrano je vodstvo, a svako zasjedanje je popraćeno zapisnikom.  U raspravama se postupa prema ranije usvojenom Statutu Eko parlamenta. Sjednice se vode pod budnim okom učiteljice hrvatskog jezika Zorane Duplančić te koordinatora projekta učitelja geografije i povijesti Petra Perića.

Program Ujedinjenih naroda o održivom razvoju do 2030. godine (Agenda 2030) usvojen je na Sastanku na vrhu Ujedinjenih naroda o održivom razvoju u New Yorku u rujnu 2015. Završni dokument je usvojen 21. listopada 2015. kao rezolucija Opće skupštine UN-a 70/1 pod naslovom Promijenimo naš svijet: Agenda 2030 za održivi razvoj. Središnji dio programa predstavlja 17 ciljeva održivog razvoja  (Sustainable Development Goals – SDGs). Radi se o ključnoj platformi za rješavanje najvažnijih izazova današnjice u njihovoj međusobno povezanoj gospodarskoj, socijalnoj, okolišnoj i političko-sigurnosnoj dimenziji.

-Iako su ciljevi globalnog značaja, učeničke aktivnosti su usmjerene lokalno. Ciljevi na kojima se najviše temelje rasprave i zaključci se vezuju uz očuvanje prirodne i kulturne baštine Kaštela kao važnog resursa turističkog razvoja. I tu nije kraj, jer učenici unutar također utemeljene Učeničke udruge (kluba) provode različite aktivnosti povezane s ciljevima održivog razvoja. Ovakvim pristupom učenici ostvaruju međupredmetne teme Škole za život razvrstane u domenama Osobni i socijalni razvoj, Učiti kako učiti, Građanski odgoj i obrazovanje, Zdravlje, Poduzetništvo, Održivi razvoj i Upotreba informatičko-komunikacijske tehnologije. Vrijednost provedbe ovakvih aktivnosti je u afirmaciji učenika kao odgovornih građana koji razvijaju svoje vještine te svojim znanjima i sposobnostima rade na boljitku lokalne zajednice, našeg grada Kaštela, - kazao je koordinator projekta Petar Perić.

 

Foto: OŠ Bijaći


KOMENTARI:
(Da bi ste mogli komentirati morate biti prijavljeni na Facebook.)

GLOMAZNI OTPAD
Raspored kontejnera za glomazni otpad
PRIJAVI DEPONIJ
Prijavi ilegalni deponij