hren

PODIZANJE KAŠTELA NA ZAVIDAN NIVO KROZ HUMANITARNU UDRUGU
Poznati hrvatski kuhar Antun Nišević okupio je danas u restoranu Marine Kaštela u Kaštel Gomilici svoje kolege, poznate kuhare, kako bi zajedno s njima podijelio svoju ideju o ujedinjenju kuhara kroz udrugu te bi tako, kao struka, mogli humanitarno djelovati na području Kaštelanskog zaljeva.

Tim povodom okupili su se poznati kuhari Dean Todorović iz hotela Zora iz Primoštena, Roko Puče kuhar restorana Coccolo iz Trogira, Robi Predrag Žmire vlasnik restorana Mare u sklopu hotela Bifora na Čiovu, Jure Patrlj iz hotela Štacija iz Kaštel Lukšića, Petar Božić iz Marine Kaštela i mladi kadar kuhara.

- Ovo danas je bila inicijativa da budemo humanitarna udruga kuhara bez ikakvih osobnih interesa i očekivanja da će tu biti neke zarade, ovdje je riječ o struci koja će se implementirati na pjatu. Ako smo već naučili taj posao, znamo ga, zašto ne bi na neki način i drugim ljudima malo priredili i zabave i veselja. Osim toga, dosta je načina i da pomognemo, recimo Centru Mir njihovim štićenicima. Ja sam sad radio preko Aspire sa Centrom  Juraj Bonači u Splitu sa ljudima s posebnim potrebama i moram reći da mi je to bila najljepša radionica u životu – kazao je Nišević koji se prisjećao i sudjelovanja pomoći u Petrinji.

Kako je ispričao Nišević,  pokrenuli su jednu priču sa eno gastro događanjima u Kaštelima i mišljenja je da i na ovaj način mogu pokazati Kaštelanima i gostima koji dolaze da se grad može predstaviti hranom i pićem.

- Po tome Kaštela trebaju postati prepoznatljiva, kao što znamo Kaštela nemaju nekih događanja, to što mi radimo „Sipu i bob“ već godinama, ništa nismo postigli. Sad s kolegama mislim da možemo na neki način naći pravi put i ići na jedan zavidan nivo – kazao je Nišević kojeg je ovom prilikom svojim prisustvom podržala i Tatjana Klepo, doktorica za masline, kako ju je predstavio Nišević.

Ideju Antuna Niševića o okupljanju kuhara u Udrugu kuhara  Kaštelanskog zaljeva koja bi bila, prije svega humanitarnog karaktera, podržale su kolege sugerirajući na pojedinosti koje smatraju bitnim, prvenstveno govoreći iz osobnog dugogodišnjeg kuharskog iskustva, kao i iz iskustva koje su stekli i kao vlasnici restorana.

- Prvi korak je napravljen, to je najbitnije, Kaštela imaju takvu  predispoziciju i nadam se da će kroz ovu udrugu to i postići, znači dizanje svijesti u Kaštelima, posebno eno gastronomskog, u kojem smo mi. Mislim da bi se trebali početi udruživati ljudi koji aktivno djeluju za grad Kaštela. Znamo da je simbol grada vino ili crljenak, a znam iz osobnih iskustava da  zadruga ne funkcionira kako treba, jer bi ta zadruga trebala imati godišnji izbačaj od 20 paleta crljenka bez ikakvih problema, a toga nema. Volio bi da svi koji su neki čimbenici u ovom gradu, pogotovo iz gastronomskog dijela, restorani, vinari i poljoprivrednici da se uključe u projekt kulturološkog razvijanja grada Kaštela – kazao je Žmire koji je javnosti postao poznat po sudjelovanju u  televizijskom showu MasterChef.

U otvorenoj diskusiji bilo je riječi i kako bi im za ovu inicijativu mnogo značila podrška Grada kao i Turističke zajednice, jer složili su se kuhari, ovakvim djelovanjem doprinijet će razvoju grada. Ujedno je rečeno, kako oni kao pojedinci neće moći postići mnogo ako nisu uključeni i mediji, odnosno ako se ne posvete i marketingu.

- Otvorila se diskusija i to mi je drago, dapače, oni su odmah primijetili da se tu može nešto napraviti i nećemo na ovome stati, idemo dalje. Ja ću ih još više motivirati, sve su to moje kolege koji me neizmjerno cijene i ja njih. Imamo korektan i dobar odnos i znaju kad ja nešto pokrenem da će od toga i nešto biti – zaključio je Nišević.

Foto: Ivana Topić (PGK)

 

 


KOMENTARI:

GLOMAZNI OTPAD
Raspored kontejnera za glomazni otpad
PRIJAVI DEPONIJ
Prijavi ilegalni deponij