hren
 

DISTOPIJA
Jedan od najpoznatijih distopijskih filmova 'Blade Runner' u kinodvorane je stigao  1982. godine, a radnja ovog ostvaraja redatelja Ridleyja Scotta smještena je u, za tadašnje pojmove još uvijek daleku, 2019. godinu na području Los Angelesa.

Budući da je do kraja ove godine ostalo nešto manje od dva mjeseca, BBC je usporedio kako je Scott zamišljao svijet 2019. godine i kakav on danas zaista jest.

Roboti u filmu puno su pametniji

U središtu radnje nalazi se Rick Deckard (Harrison Ford) čiji je zadatak pratiti i ubiti replikante, organske robote stvorene genetskim inženjeringom. Takozvani Nexus 6 opisani su kao roboti 'identični ljudima' i barem 'jednako inteligentni kao znanstvenici koji su ih izradili'. Današnji mehanički roboti ne izgledaju tako životno kao Zhora, Pris, Roy i Leon iz 'Blade Runnera'. Čak i kada su napravljeni u ljudskom obliku (poput najpoznatijeg robota današnjice – Sophije 'Hanson Roboticsa'), mogu reproducirati uglavnom unaprijed napisane šale, u razgovoru su nespretni i ne mogu se pohvaliti razmišljanjima o smrtnosti i govorima poput onih u filmu.

Videopozivi su danas uobičajen način komunikacije

Deckardov videopoziv poziv replikantici Rachael može poslužiti kao primjer napretka tehnologije u ovom aspektu. Danas su videpozivi dostupni putem raznih aplikacija kao što su Google Duo, WhatsApp, FaceTime... Osim toga, za njih ne treba izdvojiti 1,25 američkih dolara kao što je to bio slučaj u filmu.

Naši domovi postaju pametniji

Virutalni asistenti prilično su zastupljeni u filmu. Kada se Deckard vraća u svoj dom, mora proći glasovnu identifikaciju prilikom ulaska u lift. U stvarnom svijetu Amazonova Alexa i Googleov Assistant mogu nas identifcirati pomoću glasovnih obrazaca. Ipak, Deckardova sklonost svijećama umjesto automatiziranim rasvjetnim sustavima pokazuje razliku između filmske i one stvarne 2019..

Poligrafi su još uvijek u upotrebi

'Voight-Kampff' uređaj u filmu se koristio kako bi 'istrebljivači' razlikovali ljude od robota koristeći pitanja koja bi kod njih probudila emotivnu reakciju.

Uređaji koji mjere reakcije još su uvijek prisutni prilikom policijskog istraživanja. Iako izgledaju dosta drugačije od prvog poligrafskog uređaja koji je izrađen 1921. godine, policija u Ujedinjenom Kraljevstvu još ih uvijek koristi, pogotovo kada je riječ o istraživanju seksualnih prekršaja.

Naš planet se mijenja

Prigušena svjetla i tamno nebo prikazuju stanje u Los Angelesu koji će, prema radnji filma, biti prilično onečišćen što će mnoge stanovnike navesti da pobjegnu iz grada.

U stvarnosti, Los Angeles svake godine postaje sve napučeniji, ali strahovi od klimatskih promjena natjerali su vladu Kalifornije da pokuša smanjiti emisiju ugljika.

'Blade Runner' ignorira Instagram generaciju

Fotografije igraju središnju ulogu u filmu, kao dokazi, ali i kao način da Rachael uvjeti samu sebe da je čovjek. Deckard analizira nekoliko fotografija snimljenih Polaroidom kako bi našao tragove replikanata.

U stvarnosti Polaroid kamere još uvijek postoje, ali se ne koriste često. Fotografije uglavnom snimamo našim pametnim telefonima tako da bi Deckard u pravoj 2019. godini vjerojatno pretraživao Instagram profile replikanata.

Leteći automobili

U mnogim filmovima čija je radnja smještena u budućnost možemo vidjeti leteće automobile, ali kao što znamo, još se uvijek nismo s njima susreli u stvarnom svijetu.

Izvor: Slobodna Dalmacija


KOMENTARI:

GLOMAZNI OTPAD
Raspored kontejnera za glomazni otpad
PRIJAVI DEPONIJ
Prijavi ilegalni deponij