hren

U DVORCU VITTURI
Osmi gospodarski forum Splitsko – dalmatinske županije – ekonomije doživljaja i turizam posebnih interesa, kojemu su jedna od glavnih tema kulturne i kreativne industrije, održat će se u četvrtak i petak, 23. i 24. svibnja u dvorcu Vitturi u Kaštel Lukšiću.

SUSRET S UDRUGOM SVETI JERONIM
Dogradonačelnica Kaštela Jadranka Matok Bosančić te članovi udruge Sveti Jeronim, na čelu s predsjednikom udruge Srećkom Radanom, u utorak su ugostili predstavnike gradske vlasti južnokorejskog Seula, koji su na svom službenom putovanju kroz dijelove Hrvatske posjetili i Kaštela.

NESTABILNO VRIJEME
Na žalost velikog broja poklonika velike kaštelanske Fešte o boba, kako su nam javili organizatori iz Udruge o boba, zbog nestabilnih vremenskih prilika, fešta koja se trebala na brcu u Kambelovcu održati u ovu subotu, odgađa se do daljnjeg.

STRUČNO PREDAVANJE
„Srijeda u ulici kaštelanskog Crljenka“ , koja će se održati večeras, 22. svibnja, u dvorcu Vitturi u Kaštel Lukšiću, s početkom u 20 sati, pokazat će način kako kulturnu baštinu predstaviti kroz priče i kako promovirati takve priče.

DO KRAJA MJESECA
Program obrazovanja za upravljanje programima i projektima financiranim iz bespovratnih sredstava Europske Unije „EU ŠKOLA“, provodit će se tijekom lipnja u Kaštelima i to u organizaciji Grada Kaštela i Javne ustanove Rera.

Drugi nastavak knjige za djecu „Detektiv Pero“ sadržavat će priču čija će se radnja događati u Kaštelima, rekao je književnik Josip Petrlić Pjer, čija se knjiga „Detektiv Pero“ nalazi u konkurenciji za ovogodišnju književnu nagradu „Mato Lovrak“.

Velika međuresorna vježba „SIGURNOST 19“ održana je danas na prostoru triju dalmatinskih županija. Centralnom događanju na području Divulja prisustvovali su premijer RH Andrej Plenković, ministar obrane RH Damir Krstičević, ministar unutarnjih poslova Davor Božinović, ministar zdravstva Milan Kujundžić, ministar uprave Lovro Kuščević, izaslanik predsjednika Hrvatskog sabora i predsjednik Hrvatske vatrogasne zajednice Ante Sanader, članovi Koordinacije za sustav domovinske sigurnosti, župan Splitsko-dalmatinske županije Blaženko Boban, župan Šibensko-kninske županije Goran Pauk, predstavnici vatrogasnih zajednica županija te drugi gosti i uzvanici.

NASTAVAK AKCIJE DOM NAKON DOMA U KAŠTELANSKOM KULTURNOM CENTRU
Djeca iz plesne sekcije udruge Dea Dia proteklog mjeseca sudjelovala su na Kupu Hrvatske u Velikoj Gorici u organizaciji Hrvatskog showdance saveza. Na natjecanje je pristiglo 1300 natjecatelja u disciplinama street I performing (hip hop, break dance, step, showdance, jazz, modern, acro…).

IZBORI ZA EU PARLAMENT
Ove nedjelje, 26. Svibnja, građani s pravom glasa u Hrvatskoj će birati svoje predstavnike u EU parlament. Odluku će moći donijeti između 31 stranačke i koalicijske liste te dvije neovisne liste te u skladu sa zakonskim uredbama dati i preferencijalni glas nekom od 396 kandidata.

MASLINSKI UVODNIK KREATIVNOG PROLJEĆA
Gosti Mastrinkinog maslinskog uvodnika, koji se održao ovog ponedjeljka u nesvakidašnjem prostoru dvorca Rušinac u Kaštel Lukšiću, imali su priliku nazočiti zanimljivoj prezentaciji maslinovog ulja i njegovom utjecaju na hranu i međusobnom sljubljivanju, koju je organizirala kaštelanska udruga maslinara Mastrinka.

Radnici su se iscrpljeno vukli u trliškim hrvatskim uniformama u četveroredu, vjerujući obećanjima da će biti izručeni zapadnim saveznicima ili barem preko Kurza, pa u Njemačku, a nisu znali da ih vode na Zavod za zapošljavanje s kojeg povratka nema. Pjevali su: Zooovi, samo zoooviii, svi će looo-pooo-viii za te dušu daaatiii... Dok su nadzorni i upravni odbornici jahali na stotinama blindiranih konja oko njih, a ako bi neki od radnika podigao glavu, odmah bi jedan od nadzornih odbornika ispalio rafalne fraze o boljem sutra koje ih čeka malo prekosutra.

ODRŽAN INTERNI KONCERT U PROSTORIJAMA BIJAĆKE VILE
Ove subote u matičnim prostorijama HPD- a Bijaćka vila u Kaštel Starom, po prvi puta zazvučali su glasovi dječjeg zbora Kaštelanski tići  osnovanog prije svega nekoliko mjeseci.

PROGRAM U ORGANIZACIJI BIVŠIH UČENIKA
Proteklog petka Srednja škola Braća Radić obilježila je 20 godina rada gimnazijskog dijela škole. Od dvadesetak učenika, koliko ih je brojao razredni odjel 1.g školske godine 1998./1999., do danas, kada ih broji dvjestotinjak, mnogo se toga promijenilo. Taj mali razredni odjel, prva generacija gimnazijalaca made in Kaštela za mnoge je predstavljala tek eksperiment koji nema budućnosti. U lošim uvjetima, s podstanarskim statusom u OŠ Kneza Trpimira za mnoge je to bio projekt osuđen na neuspjeh.

MEĐUNARODNO ZBORSKO NATJECANJE
Aurora cantat, međunarodno zborsko natjecanje, koje se proteklog vikenda održalo u Zorinom domu u Karlovcu i ove je godine okupilo značajan broj zborova, a među njima je bila i ženska klapa Neverin, koje su nastupile u dvije kategorije i ovjenčale se sa dvije zlatne nagrade.

KUŠANJE ULJA
Četvrti tjedan Kreativnog proljeća u Kaštelima posvećen je kreativnim i kulturnim industrijama, a što nas sve očekuje u tjednu pred nama, saznat ćemo ovog ponedjeljka u dvorcu Rušinac, s početkom u 20 sati,  na Mastrinka uvodniku, posvećenog maslinovom ulju.

PRIVREMENA REGULACIJA PROMETA
Od ponedjeljka, 20. svibnja, tijekom dva naredna mjeseca do 19. srpnja, u ulici Gardijskih brigada u Kaštel Starom, odvijat će se radovi na izgradnji vodoopskrbnog cjevovoda te će se u tom razdoblju u dijelu tog područja uspostaviti privremena regulacija prometa, a u dijelu će promet biti potpuno prekinut.

Gradska knjižnica Kaštela u ponedjeljak, 20. svibnja u 19.30 sati u Gradskoj knjižnici Kaštela u Kaštel Sućurcu organizira Književno-glazbenu večer s književnikom Josipom Petrlićem Pjerom - književnikom, kantautorom, dramskim piscem i redateljem, scenografom, radijskim voditeljem, novinarom.

FIRE COMBAT NATJECANJE
Na poligonu vatrogasnog doma DVD-a Mladost u Kaštel Sućucu, ove su se subote okupile 22 muške i dvije ženske ekipe, koje su pokazale spremnost, brzinu i uvježbanost u 6. natjecanju vatrogasnih grupa – fire combat, „Vatrena Mladost“.

RADOVI ZA JESENSKU IZLOŽBU
Na Međunarodni dan muzeja, ove subote 18. svibnja , Muzej grada Kaštela postao je interaktivno mjesto – postao je „slikarska radionica Leonarda da Vincija“, mjesto susreta učenika i učitelja!