hren
 

Svečano otvaranje prve postaje Križnog puta na morskom dnu, dijela Projekta ”Križni put pod morem” će se upriličiti u nedjelju, 27. kolovoza 2017. godine u viniškoj uvali Jelinak.

Projekt ”Križni put pod morem” jedinstveni je projekt te kao takav nije realiziran nigdje u svijetu!

Projekt su pokrenuli dva entuzijasta: Joško Kandija, vlasnik ronilačkog centra Blue Nautica iz Trogira, te Valentin Valenta, vlasnik Lončarske (keramike) Val Obrtni iz Petrinje. Naime, dva partnera iz dva potpuno različita svijeta, jedan profesionalni ronilac, drugi umjetnik i jedna ideja, jedan cilj – prvi Križni put pod morem na svijetu.

Umjetnost prepoznaje mnogobrojne i razne oblike predstavljanja Križnog puta, bilo kroz slike, skulpture, ali nikada do sada nije realizirano nešto slično – nikada do sada nije napravljen Križni put pod morem. Projektom ‘‘Križni put pod morem” planirano je napraviti svih 14 postaja te Isusovo Uskrsnuće. Kipovi će biti postavljeni u more, u viniškoj uvali Jelinak. Uvala Jelinak je dio VINIŠĆA, najvećeg naselja u Općini Marina, koja je udaljena dvije nautičke milje od Trogira.

„Zaljev Jelinak pripada naselju Vinišće, u općini Marina koja je spremno prihvatila našu ideju i time obogatila i proširila svoju turističku ponudu. Uvjereni smo da je projekt vrlo važan za cijelu regiju i da će uvelike doprinijeti turističkoj industriji. Planiramo završiti cijelu priču do rujna 2017. godine. Postaje križa postavit će se na dubini od 4 do 9 metara, a na taj način ronjenje će biti prilagođeno svima, kako iskusnim roniocima, tako i početnicima, onima koji nikada prije nisu doživjeli zapanjujuće krajolike dubina mora.“, ističe Kandija te dodaje kako je vrijednost cijelog projekta oko 700 do 800 tisuća kuna prema grubim procijenama.

Važno je naglasiti kako su tražili i dobili odobrenje od Katoličke Crkve, te kako su već prije dobili odobrenje i koncesiju od Općine Marina i Županije.

Same skulpture izrađene su od ekološkog betona, u prirodnoj ljudskoj veličini. Po završetku bi trebalo biti oko 50 figura koje će biti položene na dubini od 4 do 10 metara. Planirano je sve postaje izraditi i položiti pod morem na navedenu lokaciju do kraja rujna 2017. godine.

“Plan je u mjesecu Ožujku, prije Uskrsa, postaviti veliki kip Isusa visine oko 9 metara koji bi bio na dubini od 18 metara, a koji bi obilježavao 15. postaju Križnog puta. Također, plan je osvijetliti cijeli podvodni park kako bi se moglo roniti i vidjeti Križni put i po noći, što će svakako biti još jedna atrakcija i posebnost podvodnog parka.” zaključuje Kandija.

Uvjereni smo kako će ovaj jedinstveni podmorski muzej još snažnije pozicionirati našu Domovinu kao kulturno i turističko središte Europe.

Trenutno je izrađena prva postaja Suđenje Isusu čije svečano otvaranje će biti u navedenu nedjelju.

Program otvaranja:

Nedjelja, 27.08.2017.

10:00 okupljanje u ACI Marini Trogir
10:30 polazak s brodovima prema uvali Jelinak – VINIŠĆE
11:30 zvanično postavljanje figure Isusa Krista uz blagoslov župnika
12:30 povratak u Marinu Trogir
13:00 ručak u restoranu ”Bocel” u Marini Trogir

Izvor: Župa Vinišće


KOMENTARI:

GLOMAZNI OTPAD
Raspored kontejnera za glomazni otpad
PRIJAVI DEPONIJ
Prijavi ilegalni deponij