hren
 

U Hrvatskoj je krajem kolovoza bilo gotovo 236,7 tisuća smještajnih turističkih objekata, što je 7,1 posto ili 15,7 tisuća više nego u isto lanjsko vrijeme, a najviše ih je bilo u kategoriji objekti u domaćinstvu i nekomercijalnog smještaja, gdje je zabilježen i najveći rast, dok je hotela bilo 28 više ili 1.199.

ODLUKA KAZALIŠNOG VIJEĆA
Kazališno vijeće splitskog Hrvatskog narodnog kazališta Split sastalo se u četvrtak i donijelo odluke o novim ravnateljima opere, drame i baleta te poslovnom ravnatelju i upravitelju tehnike.

Uredba o osnivanju prava građenja i prava služnosti na šumi i šumskom zemljištu u vlasništvu Republike Hrvatske (Narodne novine, br. 87/2019) stupa na snagu 21. rujna 2019. godine. Uredbom je propisano osnivanje prava građenja ili osnivanje prava služnosti u svrhu izgradnje i održavanja infrastrukture, naftovoda, eksploatacije mineralnih sirovina, istraživanja i eksploatacije ugljikovodika, geotermalnih voda u energetske svrhe, skladištenje prirodnog plina, trajnog zbrinjavanja ugljikovog dioksida, obavljanja turističke djelatnosti, izgradnja proizvodnih postrojenja koja koriste obnovljive izvore energije te infrastrukturnih građevina neposredno povezanih s radom proizvodnog postrojenja i sportsko rekreacijskog turizma.

67 JE PREVIŠE
Premijer Andrej Plenković poručio je u četvrtak sa sjednice Vlade kako će u potpunosti preuzeti prijedloge inicijative "67 je previše" i Hrvatskom saboru uputiti prijedlog izmjena Zakona o mirovinskom osiguranju.

VIŠE SREĆE DRUGI PUT
Na burzi rada ste, ali imate dobru ideju kako sami sebe zaposliti. Razmišljate, zašto ne biste pokrenuli vlastiti posao i iskoristili potpore za samozapošljavanje? Konačno, država vas stalno potiče da iskoristite jednu od mjera aktivne politike zapošljavanja, poručuju vam to iz Ministarstva rada i mirovinskog sustava, kažu vam to i u Hrvatskom zavodu za zapošljavanje (HZZ).

'RACE FOR THE CURE' U SPLITU
U više od 140 gradova širom svijeta održava se akcija Think Pink, najveći svjetski događaj u borbi protiv raka dojke. Ove godine čast da se pridruži ovoj globalnoj humanitarnoj priči pripala je Splitu.

IZVJEŠĆE O GLOBALNOM BOGATSTVU
S neto financijskom imovinom od 10.560 eura po glavi stanovnika u 2018. godini, Hrvatska je ostala na 33. mjestu na popisu najbogatijih zemalja, pokazuje Allianzovo deseto "Izvješće o globalnom bogatstvu", objavljeno u srijedu

PROSVJED ĆE SE ODRŽATI U PETAK, A UČENICI POZIVAJU SUGRAĐANE DA IH PODRŽE
Splitski ogranak globalne učeničke inicijative “Fridays For Future” organizira prosvjed u Splitu koji će biti održan u petak, 20. rujna 2019., ispred HNK u 13 sati.

BOG MU JE DOŠAO U SNU
Pravna bitka režisera filmova ‘Gazda’, ‘Gazda: početak’, i ‘Kumek’, za novo željeno ime i prezime uspješno je okončana ovih dana

DO 16. LISTOPADA
Ministarstvo financija u utorak je otvorilo javnu raspravu o devet zakonskih prijedloga iz četvrtog kruga porezne reforme, kojima uz ostalo predviđa porezno rasterećenje rada mladih, sniženje stope PDV-a za ugostiteljstvo na 13 posto, itd.

Supertajni projekt s Rimcem bit će proizveden u vrlo ograničenoj seriji.

Vrhovni sud donio je presudu poslovni broj: Rev 2221/2018-11 kojom je odbio revizije tuženika u predmetu tužitelja Potrošača – Hrvatskog saveza udruga za zaštitu potrošača, protiv osam domaćih banaka radi zaštite kolektivnih interesa i prava potrošača.

Zlatko Pinjuh, načelnik Čeminca, pod istragom je USKOK-a, a troškove odvjetnika plaćat će mu općina! U Polači je revizija pokazala kako se novac općine trošio na janjetinu i apartmane. Šerifi su svemoćni...

POVIJESNE IZMJENE KZ-A
Strože će se kažnjavati obiteljsko i seksualno nasilje, udruge i stručnjaci zadovoljni su izmjenama, ali upozoravaju da je osim boljih zakona važna i bolja reakcija društva na nasilje.

UVELI CVIT MEDITERANA
Split je povijesnu jezgru prepustio turizmu, ali je izgubio gradsko središte.

Zbog posljednjih zbivanja u Saudijskoj Arabiji, analitičari smatraju da bi pravo poskupljenje moglo uslijediti sljedeći tjedan

GradOdrasta, neformalna inicijativa splitskih arhitekata, urbanista i aktivista, organizira trodnevni seminar "Grad na rubu katastrofe 19" koji će se održati u prostorima bivšeg prodajnog centra Koteks od 20. do 22. rujna 2019.

BEZ JAVNE NABAVE
Više od dvije godine intenzivne borbe roditelja djece oboljele od spinalne mišićne atrofije (SMA) rezultiralo je velikom pobjedom koja se očituje u nabavi izuzetno skupog lijeka Spinraze na teret HZZO-a, i to za sve oboljele. KBC Zagreb dogovorio je, naime, nabavu ovog lijeka za nešto više od 98 milijuna kuna bez PDV-a od tvrtke Medika d.d., i sve to po žurnom postupku

PROŠLA SU TRI MJESECA
Savez samostalnih sindikata Hrvatske (SSSH), Nezavisni hrvatski sindikati (NHS) i Matica hrvatskih sindikata (MHS) održali su konferenciju za novinare ispred Hrvatskog sabora kojemu je tema bila referendum "67 je previše".

Špica turističke sezone je za nama, no obala vrvi turistima - trenutačno ih je na Jadranu čak pola milijuna. Jedna od turističkih zvijezda ove godine svakako je Split koji je i na samom vrhu ljestvice najpopularnijih odredišta. U prvih osam mjeseci grad bilježi povećanje od 9% u dolascima i noćenjima, a zbog odlične popunjenosti i u rujnu moglo bi se reći da je 15. rujna novi 15. kolovoza.