hren

'KRAJNJI TRENUTAK'
Iz Ceha ugostitelja i turističkih djelatnika Hrvatske obrtničke komore (HOK) u srijedu su poručili da je sada krajnji trenutak da se zbog epidemiološke situacije i lošeg stanja u sektoru jasno definiraju kratkoročne i dugoročne mjere za očuvanje i oporavak ugostiteljske djelatnosti.

Koronavirusom su zaraženi teško oboljeli pacijenti hematologije u KBC-u Zagreb. Od 15 zaraženih pacijenata, troje je nažalost preminulo, iako je taj ishod bio očekivan s obzirom na njihovo stanje. Potvrđeno je i da su neki djelatnici zaraženi koronavirusom.

JUTROS oko 9:20 muškarac je u Ulici Jana Žiške u Pakracu bacio eksplozivnu napravu na dvije muške osobe koje su ozlijeđene te im se pruža liječnička pomoć u pakračkoj bolnici.

Jadrolinija je uvažila dopis Sindikata pomoraca Hrvatske i od 1. veljače vraća uobičajene smjene pomorcima. Podsjetimo, zbog situacije s koronavirusom i ušteda, smjena pomoraca na brodovima Jadrolinije bila je povećana s uobičajenih 15, na mjesec dana.

PRVI TELEFONSKI RAZGOVOR ČELNIKA
Iz Kremlja je stigla potvrda kako su Rusija i SAD postigli dogovor o produljenju sporazuma o nuklearnom oružju New START. Njime se želi očuvati posljednji veliki pakt takve vrste između dviju najvećih svjetskih nuklearnih sila.

TRAŽI JOŠ ŠEST MJESECI
Tomislav Horvatinčić osuđen je zbog pomorske nesreće u kojoj je poginuo talijanski bračni par. Od zagrebačkog Županijskog suda zatražio je da mu se odgodi odlazak u zatvor.

Dio razloga leži u borbi protiv pandemije jer su rasle i plaće u zdravstvu i socijali, ali i u IT-ju i prerađivačkoj industriji.
S rekordnim padom BDP-a, koji bi se trebao zaustaviti tik ispod dvoznamenkastog, tisućama nezaposlenih i tvrtkama u problemima, gotovo kao ‘fake news’ zvuči vijest da plaće u Hrvatskoj bez obzira na sve – rastu.

VELIKA INVESTICIJA
U Hrvatskoj uskoro kreću radovi na modernizaciji 95 pružnih prijelaza, što će povećati njihovu sigurnost i smanjiti broj nesreća, a ukupna vrijednost tog projekta je 208,7 milijuna kuna, od čega se 85 posto financira iz EU fondova, izvijestili su u utorak iz Ministarstva mora, prometa i infrastrukture. Iz Ministarstva mora, prometa i infrastrukture ističu da će se iz EU fondova financirati 85 posto prihvatljivih troškova projekta ili 142,6 milijuna kuna, dok će se ostatak osigurati iz državnog proračuna.

SMRZNUTA tijela dvojice mlađih muškaraca pronađena su jučer u šumskom predjelu između naselja Slatinski Drenovac i Velika.
Utvrđeno je da je riječ o 26-godišnjaku i 38-godišnjaku s područja Požeško-slavonske županije, priopćila je policija. To su na prepoznavanju tijela u Općoj bolnici Virovitica potvrdili članovi njihovih obitelji.

RAVNATELJ Zavoda za javno zdravstvo Krunoslav Capak rekao je u Dnevniku HRT-a da će Hrvatska teško dobiti obećane doze cjepiva od AstraZenece.

Hospitaliziran je, ugrađen mu je stent.
Bivši ministar unutarnjih poslova i saborski zastupnik, predsjednik splitsko-dalmatinskog ogranka SDP-a, Ranko Ostojić danas oko 13 sati doživio je srčani udar.

Svaka županija samostalno će odlučivati o povratku učenika u učionice sljedeći tjedan, a većina je sklona normaliziranju nastave, piše u utorak Jutarnji list.
Zaključak jučerašnjeg sastanka ministra znanosti i obrazovanja Radovana Fuchsa s epidemiolozima jest da je situacija u učeničkoj populaciji u ovom trenutku dovoljno povoljna da bi se od idućeg tjedna postupno moglo ići u otvaranje škola, navodi dnevnik.

Na području Sisačko-moslavačke županije koje je pogodio razoran potres, nastavljen je angažman vatrogasaca. Na terenu su uz domaće vatrogasne snage, u ispomoći angažirani vatrogasci iz 5 vatrogasnih zajednica županija te Državne vatrogasne intervencijske postrojbe Split i Šibenik.

CROBAROMETAR:
Početak 2021. obilježio je razorni potres u Banovini, početak cijepljenja, ali i afere HDZ-ovih župana i gradonačelnika. Dnevnik Nove TV donosi redovito mjesečno istraživanje CROBAROMETAR, koje već desetljećima najbolje ukazuje na trendove raspoloženja građana bilo da su u pitanju političari ili stranke.

Pfizer ne samo da se ovog tjedna ipak vraća na izvoran raspored isporuke cjepiva protiv COVID-a 19 u EU, što znači i u Hrvatsku, već će i povećati broj isporučenih doza od 15. veljače, kazali su za Večernji list u toj farmaceutskoj kompaniji.

OBJAVLJENA je presuda disciplinskog suda Matku Klariću, načelniku policijske postaje u Grudi, koji je optužen za počinjenje više težih povreda službene dužnosti. Proglašen je krivim po sve tri točke za koje ga se teretilo i određen mu je prestanak dužnosti, odnosno smijenjen je. Odluka je nepravomoćna.

Epidemiologinja Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Goranka Petrović bila je gošća Dnevnika N1 televizije.

HRVATSKI Crveni križ (HCK) izvijestio je danas da je na ime Apela za pomoć stradalima u potresu do 24. siječnja uplaćeno 68.378 donacija, u ukupnom iznosu od 44.305.654,97 kuna.

PREDVIĐANJA STRUČNJAKA
O tome zašto je iluzorno očekivati predsezonu i u gdje leži budućnosti budućnost Hrvatskog turizma te kada je pravo vrijeme za njegovo rekonstrukciju, govori konzultant u turizmu Siniša Topalović za HTV-ovu emisiju Studio 4.

Do sada je u Hrvatskoj potrošeno 69984 doza cjepiva.
Hrvatska u posljednjih tjedan dana ima 20 posto manje novooboljelih.

GLOMAZNI OTPAD
Raspored kontejnera za glomazni otpad
PRIJAVI DEPONIJ
Prijavi ilegalni deponij