hren
 

EVO NOVIH CIJENA
Benzin je od danas znatno skuplji, dok su dizelska goriva pojeftinila.

PRIHODI IZMIČU IZ RUKU
Državnim tijelima porezni prihodi uvelike izmiču iz ruku zbog dvaju razloga. Građani i firme nastoje nastoje izbjeći plaćanje poreza korištenjem rupa u zakonu kako bi umanjili svoju poreznu obvezu (tax avoidance), što može biti protuzakonito, ali i ne mora, prema Murphyju. Drugi razlog je utaja poreza (tax evasion), a to je nezakonito izbjegavanje prikazivanja prihoda, najčešće u sivoj ekonomiji.

Hrvatska je u veljači ponovno bila među zemljama Europske unije s najnižom godišnjom stopom inflacije, upola nižom od prosjeka Unije, pokazalo je u petak najnovije izvješće Eurostata.

 

POBAČAJ KOD KUĆE
Na hrvatskom je tržištu dostupna ključna kombinacija lijekova za medicinski abortus, neinvazivnu metodu prekida trudnoće, kao alternativu kirurškom obavljanju pobačaja.

U školskoj godini 2018./19., Splitsko-dalmatinska županija realizirala je projekt energetske obnove četiri osnovne i jedne srednje škole sa svog područja.

BURNO U SRBIJI
Dvodnevni prosvjedi u Beogradu, započeti u subotu uobičajenim mimohodom '1 od 5 milijuna' i ulaskom u zgradu Radio-televizije Srbije (RTS), koji su nastavljeni u nedjelju opsadom Predsjedništva i sukobima demonstranata s policijom, završeni su u nedjelju navečer ultimatumom vlasti da do ponedjeljka u 15 sati oslobodi prosvjednike uhićene zbog ulaska u RTS.

U PRVOSTUPANJSKOM POSTUPKU KARADŽIĆ JE OSUĐEN NA 40 GODINA ZATVORA
Ratni vođa bosanskih Srba Radovan Karadžić idućeg će se tjedna suočiti s konačnim sudskim pravorijekom za najteže ratne zločine počinjene na europskom tlu nakon Drugog svjetskog rata. Za njih je u prvostupanjskom postupku pred Međunarodnim kaznenim sudom za bivšu Jugoslaviju (ICTY) osuđen na 40 godina zatvora.

Interventna policija je oko 21:30 ušla u zgradu RTS-a u Beogradu koju su zaposjeli prosvjednici nakon još jedne prosvjedne povorke "Jedan od pet milijuna". Prosvjednike je predvodio čelnik stranke Dveri Boško Obradović, a tražili su da ih se pusti u program uživo.

ISPARIO NOVAC
Poduzetnici koji su dobili kredit od nekadašnjeg Fonda za zapošljavanje i razvoj dobili su Vladinom uredbom iz 2013. mogućnost i do 70 posto otpisa tog kredita, ali je ta pogodnost nestala 2014. godine. Sad je kao stečeno pravo traže i oni koji zahtjev nikada nisu podnijeli, a DORH savjetuje Vladi dogovor.

Maskirani napadač Brenton Tarrant jučer je ušao u džamije u gradu Christchurchu na Novom Zelandu i pucao po ljudima.

'TRI DANA DOVOLJNA SU DA SE ODMORITE, ALI I DA IMATE DOVOLJNO VREMENA RADITI NEŠTO DRUGO.'
Niz malih britanskih tvrtki uveo je za svoje radnike na četverodnevni radni tjedan, otkriva Guardian, usred aktualnih ideja da manje rada može donijeti veću produktivnost i bolju ravnotežu između života i rada.

KONAČNO ODOBREN KURIKULUM POVIJESTI
Domovinski rat, kao i tema holokausta postaju obvezne teme nastave povijesti za učenike u osnovnim i srednjim školama. Poučavat će se u osmom razredu osnovne te četvrtim razredima srednjih škola.

Krajem ovogodišnje veljače zbog neispunjenih osnova za plaćanje u blokadi je bio 262.760 građana, koji su za glavnicu i kamate dugovali ukupno 23,9 milijardi kuna te 18.854 poslovna subjekata, s ukupnim dugom od 8,66 milijardi kuna, objavila je u petak Fina.

Četrdeset osoba ubijeno je, a više od 20 teško je ranjeno u napadima na dvije džamije u novozelandskom gradu Christchurchu u petak, objavila je novozelandska premijerka Jacinda Ardern, dodajući da je riječ o terorističkim napadima, prenose agencije.

NIKAKO NAPRIJED
Britanski zastupnici u četvrtak su velikom većinom glasali za odgodu britanskog izlaska iz Europske unije, omogućivši time premijerki Theresi May da idući tjedan ponovno pokuša dobiti podršku u parlamentu za sporazum postignut s Bruxellesom.

OPRAVDANI IZOSTANAK
Učenici koji se danas pojave na prosvjedu morat će »markirati« iz škole – pokazati bunt na kojem se ovaj pokret temelji, zbog čega smo Ministarstvo znanosti i obrazovanja upitali hoće li im izostanak biti opravdan.

GOSPODARSKO VIJEĆE HGK - ŽUPANIJSKE KOMORE SPLIT ODRŽALO SJEDNICU U ZRAČNOJ LUCI SPLIT
U Upravnoj zgradi Zračne luke Split danas je održana 12. sjednica Gospodarskog vijeća HGK - Županijske komore Split. U radu sjednice su sudjelovali članovi Gospodarskog vijeća, predsjednik HGK ŽK Split Joze Tomaš, te potpredsjednica HGK za graditeljstvo, promet i veze Mirjana Čagalj.

OGLASILA SE I SOA
Nakon teških optužbi iz BiH da su hrvatski obavještajci bili uključeni u tajnu operaciju čiji je cilj bio pokazati da u toj državi djeluju naoružane skupine radikalnih islamista, nanizale su se reakcije u Saboru, a oglasila se i SOA.

Vodeći znanstvenici i etičari zatražili su u srijedu moratorij na genetski inženjering ljudskim spolnim stanicama ili embrijima u svrhu rođenja genetski izmijenjenih beba, a nakon što je kineski liječnik lani obznanio rođenje genetski modificiranih blizanki.

Končareva tvrtka Kermas energija bila je prva opcija za strateškog partnera koji je trebao spasiti Uljanik.

Godišnje se u Europi baci 25 milijuna tona plastike i sve završi u okolišu i moru, puno toga završi i u Jadranskom moru. O tome kako zaštititi Jadran od onečišćenja komunalnim otpadom, u Dobro jutro, Hrvatska su govorili Slaven Dobrović, saborski zastupnik i bivši ministar zaštite okoliša i Đuro Horvat, poduzetnik u ekoindustriji i obradi komunalnog otpada.