hren
 

Tradicionalna akcija “A di si ti?!” održat će se u subotu, 14. prosinca 2019. godine, na Trgu Gaje Bulata, ispred HNK-a Split, s početkom u 10 sati.

Stručnjaci u Šibeniku razgovarali o poticanju izvoza s posebnim naglaskom na uvođenje eura.

Komemorativnim skupom u dvorištu vukovarske bolnice te kolonom sjećanja gradskim ulicama do Memorijalnog groblja žrtava iz Domovinskog rata Vukovarci ali i cijela Hrvatska prisjetit će se u ponedjeljak, na 28. obljetnicu sloma obrane Vukovara, najbolnijih dana u novijoj povijesti toga grada.

MEVZA LIGA
Odbojkašice OK Kaštela stigle su do senzacionalne pobjede u MEVZA ligi pobijedivši Calcit iz Kamnika rezultatom 3:1.

VELIKA ŠTETA
U posljednje vrijeme raste broj krađa u hrvatskim trgovinama, a u većini slučajeva na sceni su iskusni lopovi koji preprodaju ukradenu robu na sivom tržištu. Najčešće se krade luksuzna roba, a lopovi paze na to da vrijednost ne prijeđe 1000 kuna kako bi izbjegli automatsku kaznenu prijavu

Hrvatske vode financirat će izgradnju pročistača sa 70%, dok će Vodovod i kanalizacija d.o.o. sa 30%. Stoga će ViK nekih 30 milijuna kuna financirati preko EBRD-a, što neće utjecati na povećanje cijene vode

RAKIJICA I FRITULE
Deset adventskih kućica na Rivi našlo je svoga vlasnika, a šest ide u drugi krug. Spalatum D.M.C., tvrtka koja organizira "Advent u Splitu- zimski akvarel 2019./2020.", raspisala je novi poziv za dostavljanje ponuda za izlaganje, prezentaciju i prodaju proizvoda i usluga, a zainteresirani moraju dostaviti svoju ponudu i potrebnu dokumentaciju do 21. studenog. Javno otvaranje ponuda će biti u četvrtak, 21. studenog.

PRIJE SEDAM GODINA
Na današnji dan prije točno sedam godina Haški sud oslobodio je svih optužbi za ratni zločin hrvatske generale Antu Gotovinu i Mladena Markača i naložio njihovo trenutno puštanje iz pritvora.

'Svježa' statistika dokazuje da viši stupanj naobrazbe znači brži odlazak s burze. Ukidanje godišnjih kvota za zapošljavanje stranih radnika koje bi trebalo startati u prvom dijelu iduće godine dodatno otvara pitanje koje kvalifikacije i diplome domaćim radnicima donose najkraći boravak na burzi rada.

Ulazak u eurozonu značit će "kraj agonije" za hrvatske izvoznike, s obzirom na uklanjanje prijetnje daljnjeg jačanja kune, kao i uspostavu istih pravila igre s drugim zemljama članicama EU-a, istaknuto je u četvrtak na panelu "Utjecaj uvođenja eura na izvoz i izvoznike".

 

 

POPLAVE duž cijele hrvatske obale, rekordni val kod Dubrovnika, rekordna brzina juga kod Splita, najviše razine mora od 1955. kod Splita, najviše razine vode u Veneciji od 1966., sve to i još brojne druge ekstremne pojave kojima svjedočimo posljednjih dana podudaraju se s projekcijama klimatologa koji tvrde da su na djelu klimatske promjene uzrokovane ljudskim aktivnostima.

VLADA DONIJELA ODLUKU
Izbori za predsjednika Republike bit će održani u nedjelju 22. prosinca, odlučila je Vlada na sjednici u četvrtak, a odluka stupa na snagu 21. studenoga, odnosno 22. studenog počinju teći svi rokovi za obavljanje izbornih radnji

Hrvatska od iduće godine Dan državnosti ponovno slavi 30. svibnja, dobiva i novi blagdan, Dan sjećanja na žrtve Domovinskog rata i Dan sjećanja na žrtvu Vukovara i Škabrnje 18. studenoga, a oba će blagdana biti neradni dani, odlučio je u četvrtak Hrvatski sabor.

Nakon što su jučer odbili ponudu Vlade, nekolicina članova školskih sindikata jutros je pred Hrvatskim saborom dijelila letke kojima su saborske pozivali da ne glasaju za državni proračun za 2020. jer u njemu nisu predviđena sredstva za zahtjeve zaposlenika u štrajku. U ponedjeljak se štrajkaške aktivnosti privremeno prekidaju.

Radi se o višenamjenskim uređajima koji razmak između vozila računaju temeljem izmjerenih brzina. Uskoro će ovaj oblik opasnog ponašanja u prometu biti kažnjavan automobili Hrvatska kamere Promet prometne kamere sigurnosni razmak

ŠTRAJK SE NASTAVLJA
Školski sindikati razočarani su novom/starom ponudom Vlade. Nakon sastanka s ministrom Aladrovićem izjavili su kako Vladinu ponudu nisu potpisali. Aladrović je nakon sastanka izjavio kako Vlada nakon 15.11. prosvjetarima neće platiti vrijeme provedeno u štrajku.

Uvođenje u posao uslijedilo je nakon što je početkom listopada potpisan ugovor o izgradnji pristupnih cesta.

SKOK OD 74 POSTO
Hrvatska je i u 2018. godini bila među zemljama Europske unije (EU) s najvećim pozitivnim saldom u inozemnim doznakama, znatno većim nego u godini ranije, pokazalo je u utorak izvješće Eurostata.

MIROVINSKI IZAZOVI
Vlada je prag za odlazak u starosnu mirovinu htjela podići na 67 godina u trenutku kad je radilo tek 42,8 posto građana u dobi od 55 do 64 godine, i to malo više od polovice muškaraca i 35,2 posto žena

Nakon višemjesečnih prijepora vladajuća koalicija u Njemačkoj je postigla sporazum o osnovnoj mirovini.
Dogovor predviđa isplatu dodatka na nisku mirovinu, piše DW. Provjeravat će se samo umirovljenički prihodi, ali ne imovina.