hren
 

NAJAVA POSKUPLJENJA
Od utorka bi vozače na benzinskim postajama trebale dočaketi više cijene goriva. Poskupjet će benzin, ali i dizel gorivo te autoplin.

RASKOL U 'NEOVISNIMA'
Nakon što je u noći europskih izbora pukla dugogodišnja politička ljubav između neformalnog glasnogovornika krajnje desnice Velimira Bujanca i šefice Neovisnih za Hrvatsku Brune Esih, na pomolu je novi potres na desnici.

MINISTAR DRŽAVNE IMOVINE GORAN MARIĆ PODNIO JE U PONEDJELJAK NEOPOZIVU OSTAVKU
Marić je ostavku podnio nakon potpisivanja ugovora o darovanju nekretnina u Novom Vinodolskom, kazavši da mu je to zadnji ugovor koji će potpisati.

Tijekom trajanja javnog okupljanja „Ultra Europe 2019“, od 12. do 15.srpnja 2019.godine na području održavanja javnog okupljanja nisu zabilježeni negativni značajniji događaji, odnosno narušavanja javnog reda i mira u većem obimu, ozljeđivanje osoba  i oštećenja imovine, javlja Policijska uprava Splitsko-dalmatinska.

SLABA DEMOGRAFSKA SLIKA
O brojevima u turizmu, pomanjkanju radne snage i demografiji u Dubrovniku će sljedeća dva dana raspravljati 20-tak guvernera središnjih banaka Europe i ministri financija.

Žuti prsluci", ali i vandali u nedjelju su se na Elizejskim poljanama sukobili s policijom, koja je upotrijebila suzavac, nakon svečanog mimohoda održanog u povodu proslave nacionalnog državnog praznika 14. srpnja.

HRVATSKI TURIZAM
Doznali smo najnovije srpanjske podatke o broju turista u Hrvatskoj koji dokazuju - turističkoj sezoni prijete ozbiljni problemi.

USPON I PAD
Nermin Džindić, ministar energije, rudarstva i industrije Federacije BiH, do posljednjeg je trenutka u javnim istupima tvrdio kako smatra da se gašenje proizvodnje u mostarskom Aluminiju neće dogoditi, da je to blef, pa bi na novinarska pitanja o tome da ovaj put prijeti ozbiljna mogućnost gašenja tvornice odgovorio protupitanjem: “A koliko smo puta to već čuli? Dosad smo imali desetak najava spektakularnog gašenja, ali nije došlo do toga”, ustvrdio je Džindić u jednom od takvih istupa.

Danas poslijepodne u samo sat i pol na hrvatskim cestama poginulo je čak troje ljudi. 

Hrvatska regulatorna agencija za mrežne djelatnosti (Hakom) u petak je tvrtki Odašiljači i veze dala dozvolu za uporabu radiofrekvencijskog spektra, a izmijenila je i Pravilnik o načinu i uvjetima obavljanja djelatnosti elektroničkih komunikacijskih mreža i usluga, primjerice vezano i za sklapanje ugovora na daljinu, priopćeno je iz Hakoma.

REKONSTRUKCIJA
Ministar državne imovine Goran Marić na izlaznim je vratima iz Banskih dvora, reklo nam je danas više dobro upućenih sugovornika, te će vrlo vjerojatno biti prva žrtva rekonstrukcije Vlade.

OČEKUJE SE RAST PLAĆA, NO ON MORA PRATITI PRODUKTIVNOST, INAČE NIJE ODRŽIV U DUGOM ROKU
Kad se strane investitore pita zašto im Hrvatska nije broj jedan destinacija za ulaganje u ovom dijelu Europe, uz dobro poznatu lepezu problema poput preskupe države, šume birokracije, lokalnih šerifa i korupcije, u 9 od 10 slučajeva visoko na ljestvici bude i visoka cijena rada.

ODJECI
Državna matura projekt je pun rupa, a jedan od problema je i to što nikada nije definirano jesu li to ispiti za završetak srednjoškolskog obrazovanja ili pak ispiti za upis na fakultete, kaže Jane Sclaunich.

NAJCRNJE PROGNOZE DOSAD
Najveće smanjenje stanovnika zabilježile su Letonija, Hrvatska, Bugarska, Rumunjska, koje su pogođene iseljavanjem mladog stanovništva i niskom stopom nataliteta

IVAN MALENICA
Nakon što je premijer Plenković objavio koga želi za nasljednika Lovre Kuščevića, mnogi su se upitali tko je Ivan Malenica, široj javnosti nepoznati dekan Veleučilišta u Šibeniku.

SASTANAK U HGK
 Hrvatska gospodarska komora (HGK) priopćila je da je u četvrtak održan sastanak čelnika desetak najjačih domaćih tvrtki s ministrom financija Zdravkom Marićem vezano uz četvrti val porezne reforme, prenoseći da su gospodarstvenici poručili kako bez poreznog rasterećenja nema većih plaća i konkurentnosti.

LETJELE I BOCE, PRIVEDENO DVOJE LJUDI
Mostarski Aluminij ide u stečaj. Pred sjedištem HDZ-a BiH u Mostaru prosvjedovali su nezadovoljni radnici. Jedna osoba je ozlijeđena, a privedene su dvije osobe zbog napada na policijske službenike.

SJEDNICA VLADE
Prema novom sustavu određivanja i provedbe ovrhe ovorhovoditelj bi ispunjavao obrazac i dostavljao ga sudu odnosno automatizmom javnom bilježniku koji bi zaključkom ovršenika pozvao da u roku od 15 dana ispuni svoju obvezu ili ospori tražbinu. Ako se ovršenik ne očituje, sud bi donosio rješenje o ovrsi i dostavljao Fini potvrdu pravomoćnosti i ovršnosti na provedbu, a ako ovršenik ospori tražbinu slijedi parnica.

KLJUČNE PREDMETE PALO NJIH 8800
Oko 8800 učenika strukovnih škola i gimnazija palo je ključne ispite na maturi, hrvatski jezik i matematiku. Ministrica obrazovanja Blaženka Divjak komentirala je najgore rezultate državne mature dosad.

Znatno povećanje novčanih kazni za najteže prometne prekršaje, koje donose konačne izmjene Zakona o sigurnosti prometa na cestama, tema je o kojoj će u četvrtak raspravljati Hrvatski sabor.