hren
 

Snažan potres magnitude 7 prema Richteru zatresao je grčke otoke te dio Turske na Egejskom moru, a podrhtavanje se osjetilo čak do Atene i Istanbula. U tijeku je potraga za žrtvama zarobljenima pod ruševinama, a šteta je golema.

JEDNA velika studija u Velikoj Britaniji pokazuje da imunost nakon oboljenja od covida-19 brže nestaje nego što se mislilo, osobito kod starijih osoba. Što je dosad poznato?

NAKON troipolgodišnje obnove vukovarski Vodotoranj, jedan od najprepoznatljivijih simbola obrane Vukovara u Domovinskom ratu 1991. godine, u petak navečer bit će svečano otvoren prigodnim koncertom, ali bez nazočnosti javnosti.

Hrvatske autoceste postavit će 1088 novih digitalnih kamera duž cijele svoje mreže autocesta, u sklopu projekta rekonstrukcije sustava videonadzora i sustava videodetekcije, čija je vrijednost oko 41 milijun kuna.

BROJKE KOJE ZOVU NA OPREZ
Hrvatska ulazi u najtežu fazu borbe s pandemijom koronavirusa

INAČICA koronavirusa koja je potekla od španjolskih poljoprivrednih radnika brzo se proširila velikim dijelom Europe od ljeta, a sada čini većinu novih slučajeva zaraze u nekoliko zemalja i više od 80 posto u Velikoj Britaniji, piše danas Financial Times pozivajući se na novu znanstvenu studiju.

Kako bi podržali žene u Poljskoj, kojima su ugrožena ljudska prava, članice Foruma žena SDP-a Trogir, organiziraju akciju podrške Poljakinjama, koja će se u petak, 30. listopada, održati na Trgu Ivana Pavla II u Trogiru, u 16.30 sati.

Predsjednik Vlade Andrej Plenković u uvodnom je govoru sjednice Vlade govorio o rebalansu proračuna.
Govoreći o rebalansu državnog proračuna Andrej Plenković je rekao da ekonomski pokazatelji trećeg tromjesečja ukazuju na oporavak:

HRVATSKI Telekom (HT) je prvi u Hrvatskoj započeo s komercijalnim radom 5G mreže, a u ovom trenutku 5G mreža dostupna je na područjima Zagreba, Rijeke, Splita, Osijeka, Samobora i Svete Nedelje, priopćili su iz HT-a.

VAŽNOST NOVIH MJERA
Privatni sektor je na mukama zbog koronakrize. Sve više manjih i srednjih poduzetnika traži kredite za likvidnost poduzeća. S druge strane, bankari su u srijedu na konferenciji Poslovnog dnevnika poručili novca ima, a pad BDP-a bit će manji od ranije očekivanog.

Prvi put u povijesti cijeli će Jadran biti pokriven meteorološkim radarima, a također prvi put u povijesti radar će razlikovati vrstu oborine pa će detektirati kišu, snijeg, susnježicu, tuču...

I BOLOVANJA NA PROVJERI
Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje reagirao je na poruke Koordinacije obiteljske medicine koja negoduje zbog slanja kontrolora obiteljskim liječnicima.

OLAKŠANO PLAĆANJE
U rujnu ove godine u odnosu na rujan lani, broj poreznih dužnika s evidentiranim poreznim dugom povećao se za 4,44 posto, dok je njihovo ukupno dugovanje smanjeno za 6,47 posto, kažu u Poreznoj. U ukupnom dugovanju najveći udio ima porez na dodanu vrijednost te doprinosi za obvezna osiguranja

SINDIKATI zaposlenih u zdravstvu, socijalnoj skrbi i obrazovanju odbili su u srijedu prijedlog vlade da se odgodi planirano povećanje osnovice plaća i da se ne isplate božićnice, smatrajući to neprimjerenim u ovom trenutku.

Papa obično 24. prosinca predvodi misu na Badnjak u bazilici Svetog Petra, uz nazočnost diplomata akreditiranih od Vatikana i odabrane javnosti.

 

TJEDAN dana prije američkih predsjedničkih izbora 3. studenog, Joe Biden vodi ispred Donalda Trumpa na nacionalnoj razini s 10-postotnih bodova, prema anketi Reutersa / Ipsosa.

GERMANY TRADE AND INVEST (GTAI) naziv je agencije za razvoj njemačke savezne vlade, koja između ostaloga izrađuje redovite ekonomske analize stanja u više od 120 zemalja svijeta. GTAI je izradio i posebne analize o tome kako se pojedine države nose s pandemijom covida-19. Među njima je i Hrvatska, kojoj je GTAI jučer posvetio svoju novu analizu, objavljenu pod naslovom Korona i potres teško uzdrmali Hrvatsku.

Vlada je ovlastila Alemku Markotić za potpisivanje ugovora

Što se tiče prometnog sektora, trenutačno je u tijeku realizacija niza infrastrukturnih projekata vrijednih više od 20 milijardi kuna.

MEĐU PRVIMA U SVIJETU
Solinsko brodogradilište AD Brodovi ugradilo električni motor na Salonu 380, kupci su preplovili od Splita do Annapolisa i već se radi na plovilu s dva motora

GLOMAZNI OTPAD
Raspored kontejnera za glomazni otpad
PRIJAVI DEPONIJ
Prijavi ilegalni deponij