hren
 
MINIMALCI MOŽDA, PRODAJA NE
Predstavnici Uprave, sindikata i Radničkog vijeća Adriachema, iz Zagreba su se prošlog petka vratili bez posebnih novosti za svoje djelatnike, koji već mjesecima ne primaju minimalac, a o budućnosti u Adriachemu skoro pa više niti ne razmišljaju.

Nakon višesatnog sastanka s ravnateljem Agencije za upravljanje državnom imovinom Tomislavom Bobanom i tajnikom u Ministarstvu gospodarstva Ruđerom Friganovićem, predstavnici Adriachema na čelu s direktorom Tomislavom Vukmanom, nisu dobili nikakve konkretne odgovore o daljnjoj sudbini tvornice i radnika, već samo naznake da je uskoro moguća isplata nekoliko minimalaca koje im država duguje.

Kako su radnici Adriachema šansu za oporavak vidjeli u „programu C“, odnosno prodaji dijela tvornice zainteresiranom investitoru AD brodovima i pokretanje proizvodnje u preostalom dijelu, na sastanku su tražili dodatna objašnjenja o razlozima odbijanja takve ponude.
Prema Bobanovom i Friganovićevom objašnjenju prodaja dijela Adriachema AD brodovima za 35 milijuna kuna, bila bi protuzakonita i zbog nje bi se „netko od odgovornih mogao naći u Remetincu“, a takvom prodajom mogao bi se podmiriti samo prvi vjerovnik – radnici, dok država ne bi mogla naplatiti svoja potraživanja.
Zanimljivo je da je država skidanje hipoteke s Adriachema prije nekoliko mjeseci prebacivala na Grad Kaštela, a kad su Kaštelani donijeli odluku o skidanju svoje hipoteke ukoliko to uradi prvo država, to pitanje u Agenciji i Ministarstvu više nije aktualno iz čega je vidljivo da se država ne želi odreći niti djelića dugovanja koji Adriachem ima prema njoj.

Predstavnici Adriachema svoja saznanja sa sastanka u Zagrebu prenijeli su u ponedjeljak svim radnicima i donesen je zaključak da će se još koji dan pričekati s drastičnim sindikalnim akcijama. U međuvremenu sindikalisti, Uprava i Radničko vijeće, iz Zagreba su dobili poziv za još jedan sastanak u poslijepodnevnim satima srijede, kojem će nazočiti i predsjednik Agencije Petar Čobanković.


KOMENTARI:

Stari Komentari (20)

 • (Gost_6131)

  Dalmacija je na koljenima, svi traže pomoć od Vlade, i Adriachem, Salonit Vranjic, Brodogradilište, Dalmacijavino, Pivovaru nitko ni ne spominje, itd, ali zato Badel dobiva potporu od države preko 200 milijuna kuna (info na KapitalNet 04.07.11.).
  Nema ni za dovršit zgradu u Campusu u Splitu, koga briga kako naša dica studiraju i kako im je, jer mi smo i onako provincija, zar ne Zagrebe? A sve šta se radi u Zagrebu je iz džepova svih hrvata, i zato neka vam Dalmacija da najviše glasova, da možete i dalje tako vladat. Ovo je za mene izdaja i prevara hrvatskih građana. Za neke država čuva novce i uzima drugima od usta, sramota.Je li se itko pita kako ti ljudi žive bez plaća, jer po zakonu koji vlada priprema poslodavac, u ovom slučaju država, mora ići u zatvor.

  oko 8 godina prije
 • za 6131 (Gost_6274)

  Mene zanima kako netko moze ocekivati placu za nerad???? A to sto je drzava sve unistila,trebalo je prije mislit,prosla je baba sa kolacima.Isto tako su lajali radnici zeljezare,cim su im ponudili malo para i obecali kojekakve nenormalne stvari o isplati punih placa za vrjeme nerada i plus otpremnine,svi su zamukli.E pa ja prvi ne podrzavam isplatu punih placa za nerad,pa sada lajte koliko hocete.Ne zelim da se mene koji radim po deset sati dnevno dere zbog kojekakvih sarlatana Jugovinilskih.Niste nista radili i kad se radilo,a kamo li sada ,mrsssss!!! :upset :upset :upset :upset :upset

  oko 8 godina prije
 • (Gost_1154)

  goste 6131 izrode Hrvatskoga roda,ako i jesi Hrvat.Jugoslaveni su ti svi u porodici , ako nisi zna Adriachem je da za vrime rata 200 Hrvatskih branitelja.Radilo se u bivšem jugovinilu i da znaš kako dobro jer su njihovi radnici bili svugdi dobro primljeni i po znanju i po radnim kvalitetama.Jednostavno radnici su Hrvatskoj državi izdani i tu se kod tajkuna kod kojega i ti vjerojatno danas radiš nište nije moglo napraviti i to je razlog zašto danas radnici željezare adriachema i ostalih firmi u lijepoj našoj mole za minimalna sredstva.O punim plačama i otpremninama nema ni govora iako bi država bila dužna namiriti sva potraživanja svojih radnika kojima su u zadnjih 20 godina uništili njihova radna mjesta i poslali na burzu rada gladne sa 25 i više godina radnog staža.Evo to ti je Hrvatska država za koju su poginuli mnogi naši rođaci,prijatelji i susidi. I sada kad nas ima puno koji razmišljaju kao i ti ajme ti ga nama i našim pokoljenjima.

  oko 8 godina prije
 • za 6274 (lusicka)

  A zašto vlada ne ispuni svoje zakonske obveze prema ljudima.Pa nisan ja pisala zakone,nego vlada.
  Donesu zakon,a onda ga ignoriraju.Koja je to pravna država u kojoj vlada ne poštuje zakone.

  oko 8 godina prije
 • Sramota (Gost_186)

  Trebali su se buniti prije pet godina i tražiti da pošteno zarade svoju plaću. Nije mi poznat termin \"čekanje\" čega? Stati kući i čekati minimalac :-)))

  oko 8 godina prije
 • (Gost_1162)

  nema čekanja iz Zagreba sutra odma na ulicu i štrajkat tako če vas ozbiljno svatit i dati vam minimalce koje su vam obečali bez prosvjeda nema ni minimalaca ;)

  oko 8 godina prije
 • (Gost_7611)

  neradnici

  oko 8 godina prije
 • (Gost_1214)

  ko je bija pametan davno je otisa iz adrijakema a sta ce cekat neki jadni minimalac a doma sidit i govorita kako nema posla

  oko 8 godina prije
 • neupučeni (Gost_4173)

  Nečete dobit ništa osin radni knjižic, a i to čete još malo pričekat. Tužite DRŽAVU ona van je poslodavac.

  oko 8 godina prije
 • za 6131 i lušičku (Gost_2186)

  Bravo 6131, Dalmacija je na kolinima zbog ove Vlade i politike HDZ-a. Isplatit radnicima plače i nek Vlada ide u zatvor,tamo im je i misto.
  Lušička , to ti je banana država.

  oko 8 godina prije
 • za ovoga 1154 (Gost_8943)

  a ti tajkuni su čiste hrvatine i katolici. Činjenica je da dok se stoka sitnog zuba zamarala s četnicima, partizanima, ustašama, ko je veči i viši i hrvatskiji hrvat, drugi ( pametni ) su krali i sebe postavili na ključne pozicije jer ste ih VI drugovi, gospodo ( ice/đice ) birali, tako da ipak jesmo svoji u svojoj ali opljačkanoj.

  oko 8 godina prije
 • (Gost_7167)

  *eben svakoga kome vlada daje plaću za nerad... od do... ko se pripozna, žao mi je, lipi moji, radite nešto, prije deset godin je bilo posla.

  oko 8 godina prije
 • vlada niti nezna sta znaci vladat (Gost_5229)

  Ovo me svaki put toliko iritira kad netko iz vlade kaze da je ocito pametno rijesenje \"protuzakonito\". Pa ako je HDZ sad na vlasti, to znaci da moze mijenjati zakone. Vise mi nije jasno jeli se oni prave glupi ili stvarno niti neznaju osnove demokracije. Mozda im se jednostavno neda bit cili dan u Saboru i uskladivat zakone nego im je draze vozit se okolo po drzavi i lipo se slikat za dnevnik.

  oko 8 godina prije
 • (Gost_3145)

  GOSTE_7167 *eben tebe i tvoje razmišljanje *igane jedan.Biće ladis jaja dikod i mudrijaš

  oko 8 godina prije
 • (Gost_224)

  Svaki rad (proizvodnju) je uništija visoki pdv, iako je škegro (nije ni zaslužija veliko š) tvrdio drugačije, a nasljednici objeručke prihvatili sredstvo za likvidaciju Hrvatske.

  oko 8 godina prije
 • (Gost_7167)

  *igan ti je ćaća, ja ti zarađujen plaću, zato muči :upset

  oko 8 godina prije
 • Mir svama (Gost_8148)

  Goste 7167 Kako bi ti zaradija plaču da ti poslodavac neda sirovinu i iskljući ti struju.
  Očito nisi dobro informiran, jer radnici su najmanje krivi za ovo stanje u Adriachemu.

  oko 8 godina prije
 • (Gost_4189)

  Doli Tito i njegovi mastodonti sa neradnicima. Ako van se nesviđa ode vozite priko granice

  oko 8 godina prije
 • (Gost_9094)

  ZA GOSTA 1154 falija si, jer sigurno si tija odgovorit na komentar gosta 6274, a ne gostu 6131, jer vidim da se po tvom pisanju sa gostom 6131 slažeš, pogledaj malo bolje

  oko 8 godina prije
 • HDZ pristaša (Gost_3858)

  IDEMO DALJE!

  oko 8 godina prije
Komentiranje je moguće smo putem facebook komentara
 

GLOMAZNI OTPAD
Raspored kontejnera za glomazni otpad
PRIJAVI DEPONIJ
Prijavi ilegalni deponij

  Pokrovitelj rubrike Gospodarstvo - Cemex Hrvatska