hren
 
U svibnju ove godine evidentirane su 4034 osobe koje na kaštelanskoj ispostavi Zavoda za zapošljavanje traže posao. U odnosu na travanj kad se radilo o 4020 osoba, to je neznatan porast od 0,3 posto, ali je na godišnjoj razini riječ o povećanju od 2,8 posto.

Porast broja nezaposlenih u Kaštelima dogodio se unatoč činjenici da su samo u svibnju posao našla 94 sezonska radnika, u sezoni ukupno 175, što je trebalo popraviti lošu statistiku.

To se nije dogodilo najvećim dijelom zbog stečaja u Željezari “Split” čijim je radnicima, njih oko 400, sa zadnjim danom travnja istekao otkazni rok. Najveći broj, oko 160, s područja je Kaštela, gdje su se tijekom svibnja i prijavili na burzu rada.

Kad je o sezonskom zapošljavanju riječ, počelo je u ožujku s 27 radnika, potom u travnju s 54, da bi najveći broj (94) barem privremeno dobio zaposlenje u svibnju. Budući da se sezonski radnici najviše traže u turizmu i u splitskoj zračnoj luci, logično je da je najviše sezonaca (46) zaposleno, kako se to administrativno naziva, u djelatnosti pružanja smještaja te pripreme i usluživanja hrane, a mi bismo rekli da su najtraženije bile sobarice i konobari. Na drugome mjestu, s 36 zaposlenika, jest djelatnost prijevoza i skladištenja, a s 28 zaposlenih slijede poljoprivreda i šumarstvo.

Sezonskog posla našlo se i za trgovce (14). U administrativnim i uslužnim djelatnostima radno će ljeto provesti 12 osoba s burze rada, a kao zanimljivost navedimo i podatak da je dvoje sezonaca zaposleno u djelatnosti umjetnosti, zabave i rekreacije.

Izvor: Slobodna Dalmacija


KOMENTARI:

Stari Komentari (2)

 • nije to pravo stanje (Gost_442)

  nezaposlenih je puno više od brojki koje nam prezentiraju...
  manipulira se brojem nezaposlenih raznim kozmetičkim potezima kojima se umanjuje pravo stanje...
  da bi se uvidjelo stvarno stanje trebalo bi početi pratiti broj zaposlenih...

  oko 9 godina prije
 • (Gost_5635)

  vi nam nabavite repromaterijal pa čemo mi opet radit u Željezari nismo mi svojom voljom došli ma zavod eeee :upset

  oko 9 godina prije
Komentiranje je moguće smo putem facebook komentara
 

GLOMAZNI OTPAD
Raspored kontejnera za glomazni otpad
PRIJAVI DEPONIJ
Prijavi ilegalni deponij

  Pokrovitelj rubrike Gospodarstvo - Cemex Hrvatska