hren
 
Analitičko izvješće Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Splitsko-dalmatinske županije od 6. lipnja ove godine pokazuje da proširenom mikrobiološkom pretragom na uzorcima povrća iz “Kaštelanskih staklenika” nije utvrđena prisutnost Escherichije coli.

Rezultat je to koji su u “Kaštelanskim staklenicima” i očekivali kad su 1. lipnja poslali uzorke na analizu, ali što to vrijedi kad su već pretrpjeli golemu štetu.

- Cijela afera oko Escherichije coli u Njemačkoj nanijela nam je iznimno veliku štetu - kaže direktor “Staklenika” Ivo Benzon - jer potražnje za povrćem nema. Količine koje se mogu isporučiti poslovnim partnerima su minimalne pa zajedno s “Agrofructusom” iz Agrokora, kojemu isporučujemo glavninu proizvedene robe, pokušavamo iznaći rješenje kako povrće ne bismo morali bacati.

Potražnja za povrćem pala je unatoč činjenici da su snižene i cijene, a dodatni problem kaštelanskog proizvođača jest što na tržište u relativno kratkom vremenu plasira enormne količine.


Direktor ‘Kaštelanskih staklenika’ Ivo Benzon: tvrtka ima velike gubitke zbog straha potrošača

U ovo vrijeme dnevna berba krastavaca iznosi 20 do 30 tona, a rajčice 10 do 15 tona. U kunama, samo “Agrofructusu” dnevno se isporučuje povrća u vrijednosti 150.000 kuna.

U “Kaštelanskim staklenicima” naglašavaju kako je proces proizvodnje i inače pod kontrolom od početka do kraja. Zalijeva se vodom iz gradskog vodovoda koja se koristi i za piće, što ekonomski nije najisplativije, ali zajedno sa sustavom za dezinfekciju drenažne vode (s uređajima UV lampi) jamči da je riječ o zdravstveno ispravnoj vodi.

U nedostatku vjetra, već pet godina oprašivanje se obavlja s kolonijama bumbara, kazuju agronomi Željko Gnječ, Narda Zdunić i Jelena Jerković, a umjesto kemijskih sredstava, u borbi protiv štetnika na biljkama koristi se biološka zaštita.

U biološkoj zaštiti, pojašnjava Gnječ, koriste se predatori - insekti koji uništavaju štetnike, jednostavno rečeno, predatori se štetnicima hrane i smanjuju njihov broj. Naravno, pri tome se mora voditi računa o njihovu međusobnom omjeru. Biološka zaštita skuplja je od kemijske, ali i efikasnija. U “Staklenicima”, kažu, nastoje ponuditi maksimalno ekološke proizvode. Za kontrolu kvalitete imaju sustav ISO 9001:2008 i GLOBALGAP.


Stjenica

Najčešće korišteni predator je Orius laevigatus ili grabežljiva stjenica, koja se najviše koristi protiv štetnika tripsa. I još je važno naglasiti da se za različite faze tripsa koriste različiti predatori.


Izvor: Slobodna Dalmacija


KOMENTARI:

Stari Komentari (7)

 • (Gost_6202)

  Največi predator u Jadra je zračna luka...pojist će i kukumare i zemlju....ono šta ne isteće kroz špinu!

  oko 8 godina prije
 • (Gost_1229)

  jagode kastelasnkih staklenika su najbolje jagode koje se mogu kupit na nasem podrucju. zao mi je sto propada toliko povrce. ja bi najradje kupila njihovo jer im vjerujem.

  oko 8 godina prije
 • (Gost_2189)

  Kako i može biti nešto negativnog, kad imamo \"budno oko izvrsnog\" sanitarnog Inspektora (?).

  oko 8 godina prije
 • (Gost_3180)

  Koje gluposti. Negdje se dogodi izolirani incident pa \'ajmo, svi u svijetu radite testove na sve i svašta. Ovo sa strukom nema nikakve veze, kako ne s poljoprivredom tako niti sa medicinom. Važno je bilo nekoga za nešto optužiti, pa neka se sam vadi poslije i dokazuje da je ispravan.Ovo mi jako sliči ptičjoj gripi kad je piletina bila previše zastupljena na tržištu, svinjskoj gripi kad bi svinjetina poremetila odnose ili kravljem ludilu ... Očito su Španjolci zauzeli malo previše tržišta u Europi pa ih se mora malo reducirati. A što se tiče Kaštelanske poljoprivrede, trebalo bi provjeriti koliko vlasnika plastenika povrće zalijeva bušotinama i koliko se bušotine često kontroliraju (ako).

  oko 8 godina prije
 • spectator (Gost_7144)

  Pitanje je dana kada će Kaštelani polijegati od kojekavih zaraza od izlijeva fekalija preko ceste,plaže,žala.Naime,u K.Štafiliću,za vrijeme svakog pljuska,crni ljudi iz crnih jama redovito natapaju cestu i plažu,odmah je tu pekara,kojoj se pod crni od fekalija,ali mi smo sigurni,jer od vlastita izmeta nećeš oboliti,jedino od turističkog,ima li kraja ovome rašomonu velumni gradonačelniče i komunalna inspekcijo?

  oko 8 godina prije
 • (Gost_4176)

  katastrofa u gabinama i na nehaj2
  smrdi sve u krugu 300m cilo jutro
  a vi ni riči od ovome
  beki me pomalo razočarava šta se tiče pontona i ispusta jama u more priko oborinski voda.
  :upset :upset

  oko 8 godina prije
 • (Gost_5364)

  Kerum svoje kukumare reklamira da su iz Kaštela, da li i on laže

  oko 8 godina prije
Komentiranje je moguće smo putem facebook komentara
 

GLOMAZNI OTPAD
Raspored kontejnera za glomazni otpad
PRIJAVI DEPONIJ
Prijavi ilegalni deponij

  Pokrovitelj rubrike Gospodarstvo - Cemex Hrvatska