hren
 
UDRUGA ZA ZAŠTITU PRAVA GRAÐANA KAZNENO PRIJAVILA ČELNIKE HFP-A, KAO I GRADSKE UGLEDNIKE, UZ OPTUŽBU
Iako je Općinsko državno odvjetništvo u Splitu obavijestilo Udrugu za promicanje i zaštitu Ustavom zajamčenih prava građana da pri provjeri statusa nekretnina tvrtke “Kaštelanski staklenici” nisu utvrđene nezakonitosti u postupku privatizacije jer se radi o zemljištu koje je unutar građevinskog područja, Udruga je DORH-u podnijela kaznene prijave protiv Ive Benzona, direktora “Staklenika”, Hrvoja Vojkovića, predsjednika HFP-a (2000.−2003.), Mislava Polića, bivšeg predsjednika Općinskog suda u Kaštel Lukšiću, i Vedrana Duvnjaka, predsjednika Fonda za privatizaciju.

Odbijena uknjižba

Sumnjiči ih se da su Republici Hrvatskoj nanijeli štetu nezakonitim uvrštenjem u temeljni kapital “Kaštelanskih staklenika” više od milijun četvornih metara poljoprivrednog zemljišta 2000. godine, a koje je RH stekla zakonom 1991. godine. To je zemljište i danas njezino izvanknjižno vlasništvo.

U Udruzi ih drže odgovornima zbog ustrajanja na nezakonitoj prodaji imovine RH iako su otpočetka znali da je zemljište državno, a ne “Kaštelanskih staklenika”. Lažno su tvrdili da je zemljište građevinsko, a danas traže njegovu prenamjenu iz poljoprivrednog u građevinsko. Prijavljeni su i zbog činjenice da su spriječili provedbu Zaključka Vlade RH iz 2002. godine, odnosno odbili uknjižiti državu na to zemljište.

− Nakon što je Upravni odbor HFP-a donio odluku o raspisivanju natječaja za prodaju dionica “Kaštelanskih staklenika”, pri čemu je predsjednik Fonda Vedran Duvnjak ustvrdio da je to poduzeće vlasnik 478.000 kvadrata poljoprivrednog zemljišta, potvrđene su tvrdnje naše udruge da je HFP 2002. godine uz pomoć gradskih službi u Kaštelima, ali i u Županiji, prijevarom i protivno zakonu u temeljni kapital “Staklenika” procijenio 1.028.000 kvadrata poljoprivrednog zemljišta i do danas rasprodao više od polovice − rekao nam je predsjednik Udruge Bogdan Pensa.

Nadalje navodi da je direktor “Staklenika” Ivo Benzon još 1998. godine od Grada Kaštela zatražio GUP i PPU na uvid kako bi podnio zahtjev za obnovu postupka i naknadnu procjenu zemljišta. Iz nadležnog gradskog odjela nedvosmisleno mu je tada odgovoreno da ništa od zemljišta za koji je tražen uvid nije građevinsko zemljište, nego poljoprivredno.

Benzon traži novu potvrdu, koju je dobio od Gradskog odjela za prostorno uređenje, ali bez klase i urudžbenog broja, u kojoj samo stoji: ”Pogoni Kaštela i Resnik nalaze se u obuhvatu GUP-a, a pogon Knežine u obuhvatu PPU-a Grada Kaštela.” Iako se svako zemljište na teritoriju Hrvatske nalazi u obuhvatu jednog od planova, HFP-u je i ovakva potvrda, upozorava Pensa, bila dostatna za ocjenu da je čitavo zemljište u posjedu “Staklenika” građevinsko, te da ga kao takvo treba procijeniti u temeljni kapital društva.

− Većina upisa nezakonito otuđenih zemljišta provedena je nakon 2002. i zasigurno bi bila spriječena da su općinski sudovi, odnosno zemljišni odjeli, postupili prema Zaključku Vlade RH iz 2002. godine kojim je naloženo Državnom odvjetništvu da, u suradnji s ostalim tijelima državne uprave, u zemljišnim knjigama izvrše upis vlasništva države na poljoprivrednom zemljištu koje je 1991. bilo u društvenom vlasništvu − ističe Pensa, navodeći da su sudovi u Kaštelima i Splitu opstruirali taj nalog.

− Zahtjev da se izvrši prenamjena poljoprivrednoga kompleksa “Kaštelanski staklenici” u građevinsko radi špekulativne prodaje otkriva da sadašnje vodstvo HFP-a bez straha priznaje da im je poznato da i danas “Kaštelanski staklenici” posjeduju isključivo ostatke poljoprivrednog zemljišta, čime zapravo priznaju kao svoju prijevaru i falsifikat potvrdu iz 2002. kad su cijelo zemljište proglasili građevinskim, razvlastili državu i omogućili rasprodaju najvrjednijeg poljoprivrednog zemljišta u našoj županiji − kaže Pensa. Unatoč pokušajima, do Polića i Benzona nismo uspjeli doći.


Vrhovni sud

− Najvažnija su u cijeloj priči − kaže Pensa − mišljenja Vrhovnog, Ustavnog i Upravnog suda koji relativiziraju valjanost pravnih radnji na osnovi rješenja koje je HFP izdavao.

To znači da je, unatoč tome što sudovi u Kaštelima i Splitu nisu proveli nalog Vlade o uknjižbi RH na zemljište koje je stekla zakonom iz 1991., država i dalje izvanknjižni vlasnik tog zemljišta i nikakve pravne transakcije nisu mogle poništiti njezino stečeno pravo.


Zemljište

Tvrdnje Općinskog državnog odvjetništva u Splitu da je zemljište “Staklenika” građevinsko, pa samim tim nije vlasništvo RH, demantiraju u Gradu Kaštelima i Ministarstvu prostornog uređenja.

Naime, iz Grada su nam izjavili da je cijelo zemljište “Staklenika” poljoprivredno, što su, kako kaže Pensa, potvrdili prošlog tjedna i iz nadležnog ministarstva, gdje je Udruga zajedno s gradonačelnikom bila na sastanku i rečeno im je da je zemljište “Staklenika” poljoprivredno.


Izvor: Slobodna Dalmacija


KOMENTARI:

Stari Komentari (20)

 • (Gost_3872)

  Strašno je gledati Kaštelanima i svim čestitim ljudima kako im se rastače živo tkivo, tj. najbolji dio plodne zemlje.Ako je Ministarstvo i Grad Kaštela rekli da je zemljište poljoprivredno tko su oni koji su ga naumili prodati tko zna komu i pod kojim uvjetima kao građevinsko. Ti veliki domoljubi za svoj džep razvlašćuju Republiku Hrvatsku i njene građane.Pogledajte proteklih 15 godina kako su se gomilali gubici \"Kaštelanskih staklenika\", a njena, Uprava, Nadzorni odbor i čelnici bivše kaštelanske vlasti strelovito napredovali. Dio njih je već uhljebljen kod Ante u Županiji, a ostatak će se nakon možebitne nepravedne rasprodaje već namiriti. Država se treba između ostaloga zabaviti i neplaćenim doprinosima radnicima.

  oko 9 godina prije
 • (Gost_1189)

  Sta radi Uskok?

  oko 9 godina prije
 • (Gost_139)

  a kome idu pinezi

  oko 9 godina prije
 • (Gost_141)

  prema rješenju HFP-a Kaštelanski staklenici su privatizirani i to rješenje je pravni osnov za upis tih nekretnina u Kaštel Štafiliću u korist Kaštelanskih staklenika jer prethodno je na tim nekretninama bio upisan PIK Jadro čiji su Kaštelanski staklenici sljednici, ono šta je bitno kazati je činjenica da je većina nekretnina koje su rješenjem HFP ušle u kapital Kaštelanskih staklenika kupljena kupoprodajnim ugovorima 60-tih godina od dotadašnjih vlasnika, a poštovani Bogdan Pensa je bija šef komisije za imovinskopravne odnose bivše Općine Kaštela u vrime Mate Barišina i rigidnog komunizma od 1986.god. do 1990.god. pa neka objasni šta već u to vrime nije tražija da se ispravi \"nepravda\" na tim zemljištima u Kaštel Štafiliću.

  oko 9 godina prije
 • Za 141.vidi internet (Gost_9144)

  SPIS: U-I / 546 / 2000

  .......Naime, svo poljoprivredno zemljište, kojima su gospodarili predlagatelji, bez obzira na način njegova prelaska u društveno vlasništvo, bilo je bez stvarnog titulara vlasništva. To se odnosi i na kupljeno poljoprivredno zemljište. Naime, i takvo je zemljište kupljeno sredstvima dohotka, a ne osobnih dohodaka radnika koji su “udružili rad” kod svojih poduzeća, koja su koristila poljoprivredna zemljišta. Tako je prema odredbama članka 12. stavka 1. Ustava SRH, dohodak ostvaren udruženim radom bio, uz ostalo, društveno vlasništvo, pa tako i ono što je iz dohotka eventualno kupljeno......
  .......Obzirom da se u predmetnom slučaju radi o stjecanju prava vlasništva države na nekretninama, koje su u vrijeme donošenja osporenog Zakona bile u društvenom vlasništvu, to se ne može smatrati da su u pogledu ograničenja, odnosno oduzimanja vlasništva u odnosu na društveno-pravne osobe, koje su u to vrijeme na istom zemljištu imale pravo korištenja, povrijeđene spomenute odredbe Ustava Republike Hrvatske, jer prava vlasništva, kako je naprijed rečeno, nije ni bilo. Dakle, društveno-pravne osobe, koje su kupovale poljoprivredno zemljište iz dohotka tadašnjih organizacija udruženog rada, nisu postale vlasnikom istog zemljišta, već su stjecale samo pravo korištenja tog zemljišta kao zemljišta u društvenom vlasništvu........

  USTAVNI SUD REPUBLIKE HRVATSKE
  Broj:
  U-I-258/1992
  U-I-250/1993
  U-I-6/1995
  U-I-775/1998
  U-I-963/1999
  U-I-546/2000
  Zagreb, 14. lipnja 2000.
  PREDSJEDNIK
  dr.sc. Smiljko Sokol, v.r.

  oko 9 godina prije
 • za 9221 (Gost_9144)

  Zaludu ti zloća, u ovome slučaju samo ste ti i tvoji pokreli državu.
  Da je i drukćije opet bi bili lupeži, lizali oltare ili onoga u austriji.

  oko 9 godina prije
 • (Gost_1189)

  Jedno stoji cvrsto a to je cinjenica da su komunisti i partija prije devedesetih a posli preobuceni u novu hdz partiju upropastili veliki dio ljudskih i materijalnih vrijednosti.I sta sad?
  I kako dalje?I dalje snjima ili bez njih? Ako ne snjima skim onda?
  Samo glupani njima slicni neznaju odgovor..

  oko 9 godina prije
 • (Gost_4861)

  pensa ne može se sidit na dvi katride.

  oko 9 godina prije
 • (Gost_1087)

  jema li garifuli :grin

  oko 9 godina prije
 • 141 (Gost_211)

  Pensa nema pojma o čemu priča, bravo goste 141 na komentaru! Da bude gore, Pensa nema pojma koliko staklenici imaju zemljišta! Kaže da su od 1.028.000 prodali pola i da imaju 478.000 m2. E moj Pensa, staklenici trenutno imaju u vlasništvu preko 720.000 m2. Istina, tvrtka je rasprodala veliki dio svoje imovine po bagatelnim cijenama, ali je došlo vrijeme da se neke stvari vrednuju kako Bog zapovida! Na kraju krajeva, od svega najviše koristi imaju radnici koji su vlasnici velikog broja dionica! Za kraj, Pensa kaže lišili su državu!? Pa, kome idu novci od prodaje staklenika, nego državi RH!? Svašta!

  oko 9 godina prije
 • (Gost_9434)

  Pensa mi je malo sumnjiv, i lukav je on tip. Ali kad pročitam sve ove komentare, ne mogu se oteti dojmu da su naručeni, i Pensa mi postaje sve draži.

  oko 9 godina prije
 • (Gost_2372)

  slažem se sa gostom 9434

  oko 9 godina prije
 • (Gost_6129)

  može bit da je pensa malo lukav,sumnjiv,neradnik ali ja ne bih komentirao pensu nego tekst. ako se tuče po čoviku sigurno je da se želi skrenit s teme. možda i ima svoje interese. sigurno da on nije sudjelovao u ovome o čemu piše. ako je onda je i sebe prijavija, opet dobro.

  oko 9 godina prije
 • sve u zatvor (Gost_6131)

  pogotovu direktore staklenika. U kaštelim ljudi sa par iljada kvadrata mogu živit od zemlje, a kako banda lopovska nije uspila bit bar na nuli sa miljun kvadrata najbolje zemlje u državi.

  oko 9 godina prije
 • (Gost_3221)

  pensa je sigurno ima zemljišta ili njegov pape na prostoru onoga šta je danas ušlo u temeljni kapital kaštelanskih staklenika, jer ne vidim koji bi njemu razlog bija da se grebe ovoliko oko staklenici.
  Kaštelanski staklenici su u većinskom državnom vlasništvu i jasno da ako se prodaju da pinezi tribaju sest na račun AUDIO.

  oko 9 godina prije
 • gostu 3221 (Gost_211)

  E moj dobri, da Pensa ima zemljište na mjestu staklenika, HFP bi ga obeštetio dionicama KSST i onda bi on šutio ko zaliven! Problem je što Pensa nema dionice, a moga ih je imat! Zato i laje!!!

  oko 9 godina prije
 • (Gost_3192)

  Opet dva zadnja komentara napadaju Pensu osobno. Je li to istina ili nije ne znam, a nije me ni briga. Ali činjenica je da je točno ono što je Gost_6131 napisao: Očito je da se firma namjerno uništava da bi se rasprodala. I kakve to veze ima s Pensinim ćaćom ?!?

  oko 9 godina prije
 • (Gost_7103)

  Poljoprivredo moja jadna li si i na što si spala da te brane ljudi koji su iskoristili ratni vihor te neovlašteno otuđili veče kolićine voča i povrća iz Baštice

  oko 9 godina prije
 • (Gost_3192)

  Može bit da je Pensa svakakvi, ali očito je taka u osinje gnjizdoi, pošto mu se očito nalaze svi grijesi, od ćaće do tog nekog povrća. Zanimljivo.

  oko 9 godina prije
 • (Gost_4209)

  di hrvat stupi s nogom na položaj tu sve propada

  oko 9 godina prije
Komentiranje je moguće smo putem facebook komentara
 

GLOMAZNI OTPAD
Raspored kontejnera za glomazni otpad
PRIJAVI DEPONIJ
Prijavi ilegalni deponij

  Pokrovitelj rubrike Gospodarstvo - Cemex Hrvatska