hren
 

TRODNEVNA DOGAĐANJA
U Splitu se 11., 12. i 13. kolovoza po šesti put obilježava Međunarodni dan mladih. Ove godine različite aktivnosti proslave Međunarodnog dana mladih provode udruga mladih za promicanje aktivizma Aktivist, Klub mladih Split i Savjet mladih Grada Splita.

U MARMONTOVOJ ULICI U SPLITU
To je manifestacija koju promiče Europska komisija, a održava se svake godine zadnjeg petka u mjesecu rujnu u više od 300 gradova diljem Europe. Društvo znanost.org zajedno s partnerima organizira Noć istraživača u Hrvatskoj već treću godinu za redom, a cilj manifestacije je na zabavan i jednostavan način podići svijest šire javnosti o važnosti znanstvenog istraživanja za društvo, te srušiti predrasude koje često postoje prema znanstveno-istraživačkoj zajednici.

Regionalnom premijerom talijansko-albanskog filma "Zakleta djevica" večeras se u ljetnom kinu "Bačvice" u 21:30 sati otvara 8. Festival Mediteranskog Filma Split. Tijekom devet dana održavanja, do 13. lipnja na tri lokacije biti će prikazano 66 filmova iz 31 zemlje, od čega u dugometražnom programu čak osam regionalnih i tri nacionalne filmske premijere.

Nije to bila baš najtoplija večer u posljednje vrijeme, niti je ičim odavala neku posebnost, no zaista je teško prisjetiti se posljednjeg svibanjskog ponedjeljka kada je par stotina ljudi plesalo u centru Splita, na otvorenom.

KAKO IZ KRIZE
U srijedu, 20. svibnja, u 9.30 sati na Ekonomskom fakultetu u Splitu  održat će se 4. Gospodarski forum Splitsko-dalmatinske županije. Tema foruma je 'Nove razvojne politike: Kako iz krize?'.

Iako su koncerti na Gourmetu najposjećeniji, što je bilo i za očekivati, brojni Splićani i turisti u Đardinu provode i dane i večeri te uživaju u raznovrsnoj hrani i piću, ispijaju jutarnje i popodnevne kave, marendaju i ručaju, a i za kasne večernje obroke sve manje biraju pekarske proizvode već hranu s kućica.

Očekivalo se da će Cubismo rasplesati sve posjetitelje sinoćnjeg koncerta na Đardinu, no iznenadila je brojnost publike najrazličitijih dobnih skupina i modnih stilova.. Je li izvrsnom plesnom raspoloženju Splićana svoj obol dala i južina nije poznato, al ono što ostaje za pamćenje je odlična atmosfera i spontani performansi profesionalnih plesača koje je bio jednak užitak gledati kao i one koji jednostavno 'imaju mota' i ritam ih nosi. 

Odlična posjećenost nakon otvorenja Gourmeta nastavila se i tijekom tjedna, a splitski Đardin iz dana u dan sve uvjerljivije preuzima ulogu izvrsne lokacije za kavu, ručak, odmor, druženje, koncerte i večernju zabavu.

U splitskom parku Đardin od 8. do 31. svibnja održava se street food festival Gourmet Split 2015. U deset kućica, svima omiljenih s Božićnog sajma, osim domaće spize Splićani i turisti mogu uživati u okusima i mirisima svjetskih kuhinja po vrlo povoljnim cijenama.

Festival nezavisne kulture i umjetnosti Platformat ulazi u posljednja dva dana, a za subotu i nedjelju pripremili su vam sljedeći program.

POZIV VOLONTERIMA
Točno je mjesec dana do početka 8. Festivala mediteranskog filma Split, koji će se u ljetnom kinu "Bačvice" i kinoteci "Zlatna vrata" održati od 5.-13. lipnja. Kompletan program FMFS-a biti će objavljen 25. svibnja, a ovogodišnja novost je da će se ulaznice moći kupiti i online, zahvaljujući suradnji s AgentCASH-om,  novim festivalskim partnerom.

Platformat i u utorak, 5. svibnja, donosi raznoliki festivalski program – na repertoaru su javna tribina, radionice i izložbe te jedan pokretni studio za autoportrete.

RASPORED VJERSKIH OBREDA
Vjernici Splitsko-makarske nadbiskupije od sredine prošlog tjedna započeli su pripreme za blagdan Svetog Duje, zaštitnika grada Splita,  devetnicom u splitskoj prvostolnici, koja se svakoga dana, do 5. svibnja, slavi u 19 sati pjevanim misnim slavljem te u 20 sati prigodnim koncertima i predavanjima na temu vjere

Nakon bogatog vikend programa Platformata – odlično posjećenog KLFM-ovog Radija na cesti, francusko-hrvatskog ZloSTavljanja u Kocki, radionica cirkuskih i plesnih vještina u Hramu… u ponedjeljak nam Platformata donosi čak četiri radionice, otvaranje dviju izložaba i jednu filmsku večer.

FESTIVAL NEZAVISNE KULTURE I UMJETNOSTI!
U Domu mladih, od 29. travnja do 9. svibnja održava se treće izdanje Platformata - festivala nezavisne kulture i umjetnosti koji organizira Platforma Doma mladih s ciljem koncentriranja kulturnih i umjetničkih događanja u Domu mladih - prostoru za izvaninstitucionalnu suvremenu kulturu.

ULTRA EUROPE FESTIVALA
Atraktivna imena i dalje se nastavljaju slijevati na popis ovogodišnje Ultre. Uz do sad najatraktivniji popis središnjeg događanja, posjetitelje opening i closing partija očekuju Sven Vath & friends te Nic Fanciulli i Joris Voorn. Ultra time postaje jedan od svjetski najatraktivnijih festivala elektronske glazbe u svijetu po kvaliteti i širini liste izvođača.

Međunarodni Dan Društvenih Igara (International TableTop Day) organizira se već treću godinu, a kao dio istog lani je bilo organizirano više od 3000 događaja u 80 zemalja. Ove godine u sklopu istog Carta Magica Split i udruga maketara Stari svijet organiziraju takvo događanje i u Splitu u suradnji s FESBom u subotu, 11. travnja, od 10 do 20 sati.

NATJECANJE DJECE I MLADIH
Dječji klub Dalmalino raspisuje Natječaj za izbor sudionika (djece i mladih) Festivala pjevača amatera PRVI GLAS DALMACIJE 2015., koji će se održati 12. lipnja u Makarskoj.

Pred nama je peta, posljednja, kvalifikacijska večer šestog izdanja Festivala autorskih bendova - ST-@rt 2015. Prolaz u finale, pobjedom na proteklim kvalifikacijskim večerima, izborili su SHEWA i UNDERDOG iz Sinja, ABSORTICK iz Karlovca i KOSTURI iz Splita. 5. kvalifikacijska na rasporedu je u srijedu 1. travnja.

AUTORI JAVITE SE
Drugo izdanje Split spot festivala, jedinog festivala glazbenih spotova u Hrvatskoj i jednog od rijetkih u svijetu, održat će se 29. i 30. svibnja u gradu pod Marjanom. Središnje mjesto ovog dvodnevnog susreta redatelja, glazbenika, predstavnika medija, filmske industrije i publike bit će Tvrđava Gripe gdje će se prikazati najbolji spotovi snimljeni protekle godine.

U SC GRIPE
Poduzetništvo u kineziologiji i sportu, tema je okruglog stola koji će se održati u utorak, 24. ožujka, u multimedijalnoj dvorani Odsjeka za cjeloživotno učenje SC Gripe u Splitu, s početkom u 16 sati.