hren

VATROGASNE EKIPE I VOJSKA S NAPRTNJAČAMA SANIRAJU RUBNE DIJELOVE
Nakon 24 sata opsežne i mukotrpne borbe s požarom u Segetu Gornjem, gdje je jučer angažiran najveći broj protupožarnih snaga HV-a ove sezone, danas iza 11 sati stanje na požarištu je stabilno, a novi dim zamijećen je oko 14 sati. Zračne snage su napustile požarište te će do daljnjega  na požarom obuhvaćenom području dežurati kopnene vatrogasne snage s vozilima i Hrvatskom vojskom. Prema posljednjoj procjeni opožareno je negdje oko 700 hektara površine. Policija je izvijestila kako je očevidom utvrđeno kako je uzrok požara iskrenje dalekovoda uzrokovano kratkim spojem nastalim kao posljedica građevinskih radova. O svemu utvrđenome policija će izvijestiti nadležno državno odvjetništvo.

- Stanje je za sada mirno i stabilno. Kanaderi i Air traktori su u 11 sati napustili požarište. Nema izdimljavanja, nema otvorene vatre. Nikakva više opasnost ne prijeti kućama. Vatrogasci su i dalje na terenu. Određene ekipe zajedno sa Hrvatskom vojskom su ušle sa naprtnjačama u požarište sanirati rubne dijelove- kazao je glavni vatrogasni zapovjednik Slavko Tucaković i dodao da će i dalje osiguravati i vršiti vatrogasno dežurstvo sa vozilima i ljudstvom koji će na požarištu dežurati do sutrašnjeg dana.

Glavni vatrogasni zapovjednik Slavko Tucaković danas je obišao požarište zajedno s ministrom obrane Mariom Banožićem i načelnikom Glavnog stožera OS RH admiralom Robertom Hranjom.

- Cijele noći su vatrogasci imali pune ruke posla i neke su stvari rješavane nadljudskim snagama. Gasili su vatrogasci s područja Trogira, Kaštela, a noćas smo angažirali i vatrogasce s makarske rivijere te ih je ukupno bilo 194. Obranili su južnu stranu požarišta gdje je vatra došla do objekata i u jednom trenutku je prijetila benzinskoj stanici. Srećom, vatrogasci su bili brzi i požar su stavili pod kontrolu i obranili objekte. No, opreza mora biti i dalje, osobito ako vjetar opet pojača - kazao je zapovjednik Tucaković.

I ministar obrane Mario Banožić istaknuo je kako je jučer bio najteži dan po broju angažiranih protupožarnih snaga s više od 52 sata naleta. 

- Jučer su bila otvorena tri požarišta, osim ovoga bili su i požari u Šibenskoj-kninskoj i Zadarskoj županiji, a još jedan Canadair je otišao kao pomoć u Tursku tako da je jučer bio maksimalni angažman HV-a. Osim zračnih snaga, na ovom je požaru prisutno i do 30 vojnika hrvatske kopnene vojske koji su smješteni u Divuljama kao potpora da se požari što prije saniraju. Ovako pokazujemo spremnost na sve izazove. Siguran sam da ćemo i ovu protupožarnu sezonu uspješno završiti, a ujedno smo dokazali da smo netko na koga se može računati, kako u domovini, tako i u susjednim zemljama - zaključio je ministar Banožić.

Uz pripadnike MORH-a, u delegaciji koja je obišla požarište, bili su i predsjednik Predsjedništva HVZ-a Ante Sanader te zapovjednik Vatrogasne zajednice Splitsko-dalmatinske županije Ivan Kovačević.

Zračni i cestovni promet se normalizirao

Tijekom današnjeg dana, zbog povoljnije situacije na požarištu u zračnoj luci Split, promet se odvija po planu letenja, odnosno današnje stanje na požarištu nije utjecalo na polijetanje i slijetanje zrakoplova.

- Promet je normaliziran u odnosu na jučer i eventualna manja odstupanja nisu uzorkovana situacijom na požarištu – kazao nam je Mate Melvan iz Zračne luke Split.

Dodajmo i kako je za sav promet otvorena cesta  D8 od benzinske postaje Perić do rotora za novi Čiovski most.

Foto: PGK i HVZ


KOMENTARI:

 

GLOMAZNI OTPAD
Raspored kontejnera za glomazni otpad
PRIJAVI DEPONIJ
Prijavi ilegalni deponij