hren

AKO BUDE POTREBE MOĆI ĆE SE ZAPOSLITI DODATNI UČITELJI
Kako bi škole mogle osigurati prostorne uvjete koje traži HZJZ, nije moguće vratiti u škole sve učenike i održati nastavu za sve razrede, prvi je razlog kojeg navode iz Ministarstva znanosti i obrazovanja kada je riječ o povratku učenika nižih razreda na nastavu u škole, a ne svih.

- Drugi razlog je što učenici razredne nastave teško mogu učiti i stjecati neke temeljne vještine čitanje, pisanje, crtanje… bez odrasle osobe i to im se mora osigurati. Uz to, u školi će se izvoditi cijela satnica. Također, u razrednoj nastavi se radi s manjim brojem učitelja nego u predmetnoj nastavi – pojašnjavaju iz Ministarstva znanosti i obrazovanja koje je objavljeno na stranicama Škole za život.

Je li povratak u školu obvezan za sve učenike razredne nastave?

Kako navode iz Ministarstva obrazovanja, upute HZJZ-a kažu da je škola sigurna za zaposlenike i učenike uz pridržavanje navedenih mjera pa učenici razredne nastave trebaju ići u školu. Roditelji čija djeca neće ići u školu, kao i inače, trebaju opravdati izostanak s nastave.

- Razlozi za nedolazak u školu mogu biti objektivni kao što su: bolest, izmještenost zbog potresa, osnivač ne može brzo osigurati primjeren prijevoz, lokalno žarište (primjer Brač) itd. Također, mogu biti i subjektivne okolnosti poput teško bolesne osobe u kućanstvu i roditelj se boji poslati dijete u školu iako u redovitoj situaciji to ne bi bila opravdana isprika – pojašnjavaju iz MZO.

Učenici koji će ostati kod kuće imat će priliku još neko vrijeme, dok se ne obradi obvezno gradivo, sudjelovati u mješovitoj nastavi uz pomoć Škole na trećem, ali se prema novim uputama mogu i naknadno uključiti u razredni odjel.

U školi su veliki razredi, moglo bi doći do podjele razreda, možemo li zaposliti nove učitelje?

- Ako škola nema veći prostor u kojem učenici mogu sigurno boraviti i ako to potvrdi lokalni stožer civilne zaštite te nema drugih raspoloživih učitelja, Ministarstvo će odobriti zapošljavanje dodatnog učitelja na određeno vrijeme - odgovaraju iz Ministarstva.


KOMENTARI:

GLOMAZNI OTPAD
Raspored kontejnera za glomazni otpad
PRIJAVI DEPONIJ
Prijavi ilegalni deponij