hren

KONTROLA OKUPLJANJA
Povoljni  vremenski uvjeti ovog su vikenda na kaštelanske ulice i planinarske staze izvukli popriličan broj građana, no i pripadnike Civilne zaštite, komunalne redare te pripadnike Policije i Hrvatske gorske službe spašavanja, u akciji kontrole Odluke o mjerama ograničavanja društvenih okupljanja, kojom je koordinirala načelnica gradskog Stožera civilne zaštite Jadranka Matok Bosančić.

Volonteri civilne zaštite, redari, policajci i gorski spašavatelji i u subotu i u nedjelju, u vremenu od 10 do 17 sati, prošli su obalni pojas od Pantane do istočne granice Kaštela, sjeverne dijelove grada, vršili su kontrole po dojavama te kontrolirali mjesta okupljanja poput dječjih igrališta, parkova, planinarske domove i puteve, trgovine i druga mjesta.

- Iako je na javnim površinama zabilježen popriličan broj građana, mogli bi zaključiti da stanje nije bilo jako loše, ali ni idealno. Osobe koje su kršile mjere iz Odluke upozoravane su, napisano je nekoliko zapisnika, od kojih će dio biti upućen Državnom inspektoratu, a za dio će se poduzeti druge predviđene radnje. Koordinirane akcije kontrole nastavit će se i dalje te još jednom sve upozoravamo i molimo da poštuju Odluku i mjere socijalnog, odnosno fizičkog  distanciranja, kako bi cijela ova borba protiv zaraze koronavirusom dala dobre rezultate – kazala nam je kratko Matok Bosančić.

A što su redari i ostali utvrdili na terenu? U dijelu trgovina Odluku provode u potpunosti te nastoje zaštiti i kupce i djelatnike. U dijelu trgovina slijepo se drže nekih internih odluka o dozvoljenom broju kupaca po metru četvornom, što ne može garantirati određeni prostor samo za jednog kupca jer je isto nemoguće kontrolirati od strane djelatnika i zaštitara. U tim trgovinama tako se, posredno, krše mjere iz Odluke te će o postupanjima tih trgovina i trgovačkih lanaca odlučivati Državni inspektorat.

Na planinarskim putevima zabilježeno je više stotina šetača i planinara, a određeni broj i kod planinarskih domova. No, zabilježeno je da šetači i planinari poštuju distanciranje, nema zadržavanja ni većih okupljanja.

Šetači kaštelanskom rivom također paze na distanciranje, no problema ima na pojedinim lokacijama, koje su, uglavnom mlađe osobe, izabrale kao mjesta svog druženja, pa je više grupa upozoreno da se raziđu. Među takvim mjestima bilo je i nekoliko balotaških igrališta, kao i dječjih igrališta, na kojima su komunalni redari ponovno morali postavljati zaštitne trake. Na tim mjestima uglavnom su zatečene mlađe osobe, većinom tinejdžerske dobi pa nije višak podsjetiti roditelje o  obvezi kontroliranja ponašanja maloljetnika jer su kazne za ove prekršaje financijski značajne.

Nekoliko intervencija policijskih službenika bilo je i na privatnim zemljištima, gdje se radilo o većim obiteljskim okupljanjima. Naime, prema navedenoj odluci, unatoč što se radi o privatnim vlasništvima, nije dozvoljeno niti okupljanje većeg broja članova obitelji na jednom mjestu pa se stoga svi upozoravaju da druženja u dvorištima mogu biti samo među članovima istog kućanstva, koji svakodnevno dijele isti prostor. Svaka obiteljska situacija je specifična, no načelno, nikako ne može biti riječi o ugošćavanja dijela obitelji s kojima se povremeno okupljate, naravno ako se radi o većem broju sudionika.

Kontrole su ovog vikenda obavljene i u kaštelanskim crkvama gdje nije uočeno niti jedno kršenje uredbi niti od strane vjernika niti svećenika.

Kontrole provođenja Odluke o  mjerama ograničavanja okupljanja nastavit će se i dalje, a poneki Kaštelani, osim „čestitke“ s iznosom od više znamenki,  moraju znati da bi njihovo ponašanje moglo rezultirati i puno gorim rezultatom.

Foto: Stožer CZ grada Kaštela


KOMENTARI:

GLOMAZNI OTPAD
Raspored kontejnera za glomazni otpad
PRIJAVI DEPONIJ
Prijavi ilegalni deponij