hren
 

NOVE NAJAVE BUDE NOVU NADU
Među područjima koja su nekada imali značaj u turističkoj ponudi, potom u razdoblju privatizacije dobili nove vlasnike, a time postali i devastirani prostor kao crne točke u Kaštelima, je i područje nekadašnjeg Zeničkog odmarališta u Kaštel Starom, na kojem se u zadnje vrijeme pokazuje poneka zraka svjetlosti te određene najave kako će se taj prostor ipak privesti svrsi.

Nove informacije govore da je trgovačko društvo Manas iz Splita iskazalo interes da se lokacija bivšeg Zeničkog odmarališta privede namjeni, no Grad Kaštela još nije zaprimio nikakav zahtjev za izdavanje građevinske dozvole pa smo pitanje o interesima uputili i nadležnima u tvrtki Manas, koja među poslovnim investicijama i uspjesima ima i hotel Cornaro u centru Splita.

- U ovom trenutku možemo potvrditi da je projekt u pripremi, ali u ranoj fazi, tako da je još rano da bi se govorilo o detaljima – bio je njihov kratak odgovor, koji je potvrdio da su pripreme za početak investicije u tijeku.

Kada su još prije 11 godina gradski vijećnici odlučivali o Detaljnom planu uređenja Štalija, bilo je niz nedoumica, jer se plan donosio po žurnom postupku, pri donošenju se išlo na ruku tadašnjim vlasnicima, a sve u cilju da  tu nikne novi hotel.
DPU Štalija, nakon posebne rasprave na Gradskom vijeću u studenom 2009. godine, usvojen je u prosincu te godine. Radi se o zoni T1 za izgradnju hotela, a izradu DPU-a  financirali su privatni investitori Fisa i Medvešek plan.

Vlasnički dio parcele iznosio je 5.200 metara četvornih, a zbog ustupanja zemljišta za ulicu koja će spajati Cestu dr. Franje Tuđmana s obalom, građevna površina iznosila je  4.700 metara četvornih, od čega je planirano 34 posto površine biti pod građevinom, 26 posto bi zauzimali kolnički pristupi i slično, a 40 posto je planirano za zelene površine.  Prema  planu, visina građevine iznosi 16,5 metara, imala bi dvije podzemne i četiri nadzemne etaže sa 75 soba. Pri izradi plana tada se posebno surađivalo  i s Radoslavom Bužančićem iz Konzervatorskog odjela.

Vijećnici iz tada oporbenog HDZ-a nisu imali posebnih primjedbi na DPU, no primjedbi je bilo od strane manjeg dijela Berketovih vijećnika i SDP-ovaca, a najglasniji tada su bili Marjan Tadin i Alenka Rokov, koji su tražili garancije da će se projekt realizirati.
Jedan od suinvestitora Ilija Lauš tada je kazao da je investicija teška 22 milijuna eura, a da iza investitora stoji Hypo banka koja ne može dati garancije, ali je Gradu uputila pismo namjere. Lauš je tada najavio i skoru izradu projektne dokumentacije.

No najave su jedno, a stvarnost drugo pa su obitelj Lauš i tvrtka Fisa zapali u financijske probleme, a zemljište je punih deset godina tražilo nove vlasnike.
U međuvremenu taj prostor je bio ilegalni deponij otpada, mjesto za okupljanje ovisnika i beskućnika, plaćala su se čišćenja tog prostora, a  nije bilo naznaka da će se stvari maknuti s mrtve točke.
Planovima tvrtke Manas ipak se nešto pokreće, a Kaštelani se nadaju da će prostor na Štaliji za nekoliko godina ipak biti biser u turističkoj ponudi na kaštelanskoj obali.


KOMENTARI:

GLOMAZNI OTPAD
Raspored kontejnera za glomazni otpad
PRIJAVI DEPONIJ
Prijavi ilegalni deponij