hren
 

Što je postigao?

Lukša Novak, ostvario je obećano. Kroz splitsku zračnu luku kojoj je na čelu još od početka devedesetih prošle je godine proveo malo više od 3,3 milijuna putnika u 14.500 zrakoplova, što je povijesni rekord aerodroma. Uz to, u srpnju se prvi put dogodilo da jedna zračna luka u Hrvatskoj samo u jednom mjesecu usluži više od 700.000 putnika. To je uspjelo Splitu, koji je u tom segmentu prestigao ne samo Dubrovnik, nekoć najprometniji aerodrom u Jugoslaviji, nego i danas najveći i najprometniji Zagreb (3,4 milijuna putnika u 2019.).

Zašto je to važno?

Iz više razloga, ali Splitu i okolici vjerojatno najviše znači činjenica da više nisu samo sezonska destinacija. Prošlogodišnji svibanj potukao je stari rekord s vrhunca sezone, a promet je značajno rastao i u ožujku i travnju, kao i u jesenskim mjesecima.

Kako posluje?

Već godinama odlično, a od izgradnje novog terminala još bolje, uz očekivani rast od pet posto godišnje. Zračna luka Split ima izravne zrakoplovne linije s 25 država. Činjenica da su ove godine prihvatili 600.000 putnika više nego lani najtvrđi je pokazatelj tog rasta. Po broju putnika su iz godine u godinu sve bliži zračnoj luci Zagreb i očekuju da će se ove godine izjednačiti, ako polugodišnje predsjedanje Europskom unijom privremeno ne napumpa zagrebačke brojke.

Što će učiniti u budućnosti?

U planu je proširenje stajanke za zrakoplove kako bi terminal godišnje mogao prihvatiti do pet milijuna putnika. Sadašnji je kapacitet 3,5 milijuna putnika i već ove godine očekuju porast na 3,4 milijuna, a za svaki dalji rast današnji kapacitet mogao bi se pokazati premalenim.

Izvor : Novac.hr


KOMENTARI:

 

GLOMAZNI OTPAD
Raspored kontejnera za glomazni otpad
PRIJAVI DEPONIJ
Prijavi ilegalni deponij
########### za moodul