hren

Slijedi čišćenje i "pranje",
osobito na Jadranu i provjetravanje,
a na kopnu mnogima i grudanje,
nekima i sanjkanje...

Nakon u većini Hrvatske dugotrajnog razdoblja suhog i stabilnog vremena - za vikend slijedi danima najavljivana relativno kratkotrajna promjena! I najnovije prognoze potvrđuju dosadašnje, koje su još od prošle nedjelje upućivale na povećanu vjerojatnost oborina diljem Hrvatske. Štoviše, u mnogim krajevima i zimskih uvjeta, kakve ove godine još nismo imali! Za siječanj ništa neobično, ali ipak valja podsjetiti i upozoriti, posebice sudionike u prometu.

Već u subotu ujutro kiše će biti na sjevernom Jadranu i ponegdje u gorju, kasnije i gdjegod južnije i istočnije, pri čemu će već prijepodne u gorskoj Hrvatskoj početi padati i snijeg. U drugom dijelu subote će snijega biti i u mnogim nizinama središnje Hrvatske, uz zadržavanje na podlozi, a deblji snježni pokrivač moguć je uglavnom u gorju. Na Jadranu će biti i izraženijih pljuskova, koje gdjegdje može pratiti grmljavina, osobito na sjevernom dijelu. Suho će se do večeri zadržati vjerojatno samo na istoku Hrvatske, gdje će još i subota biti maglovita, većinom u Podunavlju uz moguća sunčana razdoblja.

U nedjelju će oborine uglavnom prestati, sa zapada uz mjestimično djelomično razvedravanje, a ponegdje će ih još biti na istoku i posebice jugu. Ni u ponedjeljak još posvuda neće biti suho, ali vrlo vjerojatno hoće od utorka do petka, kada su sunčani sati mogući i diljem kopnenog područja, dok će na Jadranu prevladavati sunčano.

No, prije te nove stabilizacije atmosfere, sudionike u prometu valja upozoriti na stanje do ponedjeljka. Osim mokrih i skliskih kolnika, u unutrašnjosti i snijega na tlu, na Jadranu će biti i gdjekad jake bure, koja će potkraj subote zapuhati na sjevernom Jadranu, a u nedjelju i ponedjeljak će olujne udare imati i gdjegod na srednjem Jadranu, vjerojatno i južnom. Njezinu dugotrajnost i brzinu, kao i neka druga mjerenja sa službenih automatskih postaja DHMZ-a od ovoga se petka može pratiti na njegovim internetskim stranicama.

A na stranicama HAK-a vozačima bi bilo dobro podsjetiti se savjeta:
- za zimsku opremu
- za vožnju po mokrim i skliskim kolnicima
- za vožnju zimi, po magli ili poledici
- za sigurnu vožnju

Detaljnu prognozu po područjima za sljedeće dane za HRT je pripremio Tomislav Kozarić, dipl. ing. iz Sektora za vremenske i pomorske analize i prognoze DHMZ-a. Još detaljnija, koju su pomogli pripremiti i drugi službujući meteorolozi - prognostičari DHMZ-a, ne samo iz Zagreba nego i iz Rijeke i Splita, može se naći u HRT METEO aplikaciji, koja postoji i na engleskome i njemačkome jeziku.

Subota - kiša, snijeg, bura...

Tomislav Kozarić: "U subotu u Slavoniji, Baranji i Srijemu još gotovo i nema promjene. Većinom oblačno, u prvom dijelu dana i maglovito, dok se u Podunavlju moguća sunčana razdoblja. Vjerojatnost snijega povećava se u noći na nedjelju osobito u zapadnoj Slavoniji.

U središnjoj Hrvatskoj oblačno, ujutro mjestimice s maglom, a poslijepodne i osobito navečer susnježica i snijeg, uz ponegdje tanji snježni pokrivač. Vjetar slab, a temperatura zraka oko 0 °C.

Na zapadu zemlje u noći i ujutro naoblačenje, a zatim i kiša, koja će uz zahladnjenje u gorskoj Hrvatskoj prijeći u snijeg, uz stvaranje snježnog pokrivača, najprije i najbrže u Gorskome kotaru. Slabo i umjereno jugo na sjevernom Jadranu će poslijepodne okrenuti na umjerenu do jaku buru, ponegdje s olujnim udarima. Temperatura zraka na Jadranu uglavnom između 7 i 12 °C.

U Dalmaciji postupno naoblačenje, a uglavnom poslijepodne povremena kiša. Puhat će slabo do umjereno jugo i istočnjak, a navečer će zapuhati bura. More malo do umjereno valovito. Temperatura zraka od 6 °C ujutro do 13 °C poslijepodne, a u unutrašnjosti Dalmacije ujutro hladnije.

Na jugu Hrvatske umjereno do pretežno oblačno, povremeno s kišom, osobito prema kraju dana. U početku slaba bura i istočnjak, a danju će zapuhati većinom umjereno jugo, uz porast valovitosti mora. Temperatura zraka između 10 i 15 °C, a ujutro ponegdje niža, osobito u zaobalju."

Do ponedjeljka još ponegdje oborine, ali i bura, sunčana razdoblja...

"U većem dijelu unutrašnjosti oborine će u nedjelju prestaju. U ponedjeljak većinom oblačno, uz malo snijega još ponegdje u gorju. Od utorka postupno sunčanije, a ujutro može biti i magle. Sjeveroistočni vjetar će u utorak oslabjeti. Snježni pokrivač će se zadržati uglavnom u gorju, gdje će u početku biti hladnije, dok će u nizinama zapravo biti manje hladno nego prošlih dana.

U nedjelju će kiše još biti na južnom Jadranu. Drugdje će kiša brzo prestati, uz djelomično razvedravanje. Zatim u ponedjeljak djelomice, a od utorka i pretežno sunčano. Jaka, podno Velebita i olujna bura, u utorak u slabljenju i okretanju na sjeverozapadnjak. U nedjelju i početkom idućeg tjedna hladnije, dodatno i zbog bure.", prognozirao je za HRT Tomislav Kozarić, dipl. ing., iz DHMZ-a.

Izvor: HRT


KOMENTARI:

 

GLOMAZNI OTPAD
Raspored kontejnera za glomazni otpad
PRIJAVI DEPONIJ
Prijavi ilegalni deponij