hren
 

KAD MOŽEŠ ŠTO HOĆEŠ
Sjećate li se naših tekstova objavljenih prije dva mjeseca, u kojima pišemo o porušenom stupu i kabelima koji  više od godinu dana leže na zemljištu u Kaštel Sućurcu? S malim razlikama i nakon dva mjeseca možemo napisati sličan tekst, jer se u međuvremenu, unatoč obećanjima, ništa nije promijenilo.

Kako smo tada izvijestili, na poljoprivrednom zemljištu našeg sugrađanina D.K. čiji su podaci u potpunosti poznati redakciji, vjetar je još 2018. godine srušio jedan drveni stup i kabele koje on nosi. Kako je naš sugrađanin, zbog toga što je taj stup desecima godina koristila Elektrodalmacija, pretpostavio da se radi o njihovom stupu, nekoliko puta ih je kontaktirao kako bi se stanje uredilo, odnosno kabeli podigli sa zemlje i stavio novi stup te mu se tako omogućilo kretanje zemljištem, no odgovora nije bilo.

No, iz Elektrodalmacije na teren su izašli kad su ih  kontaktirali novinari te je utvrđeno da se radi o stupu i kabelima koje koristi Hrvatski telekom. Ispostavilo se da je Elektrodalmacija, odnosno HEP, prije nekoliko godina premjestila svoje instalacije sa tog stupa na drugi, a kako, uz čiju suglasnost i prema kojim zakonskim propisima ih je, na privatnom zemljištu, počeo koristiti Hrvatski telekom, na to nadležni u Elektrodalmaciji i D.K. nisu imali odgovor.

O svemu smo tada upit poslali i Hrvatskom telekomu  odakle su nam odgovorili kako su u kontaktu s vlasnikom navedenog zemljišta  nakon čega će se poduzeti daljnji potrebni koraci na zadovoljstvo našeg sugrađanina.

- Da, izašli su na teren, kontaktirali me, imali smo dva, tri razgovora u kojima mi oni tumače svoja i moja prava i način na koji bi me mogli obeštetiti, na što nisam pristao jer da nije žalosno, sve bi skupa bilo smiješno. Pozivaju se na određene zakonske propise i uredbe HAKOM-a prema kojima bi, taj dio mog zemljišta, uz minimalnu naknadu koja iznosi primjerice dva mjesečna računa jednog kućanstva, mogli koristiti stotinama godina. U neku ruku razumijem kada zakoni i uredbe idu na ruku državnih tvrtki, koje su naše, zajedničke, ali da tako idemo na ruku velikim privatnim korporacijama, jednostavno mi ne ide u glavu.
A kako bi se oni pridržavali svoje obveze i dogovora da sam i pristao najbolje se vidi iz činjenice da još uvijek nisu stup i kabele podigli sa tla. Iskreno, ne znam što dalje raditi? Svašta sam u životu probao i prošao, ali ovakvo bahato ponašanje još nisam susreo. Više od godinu i po dana njima kabeli, kojima se telefonski impulsi  prenose do korisnika, leže po tlu...  – kazao nam je D.K.

A da se stanje nije promijenilo niti „za milimetar“ pokazuju i nove fotografije s terena, koje se po ničemu ne razlikuju od fotografija nastalih prije dva mjeseca.

Foto: D.K.


KOMENTARI:

GLOMAZNI OTPAD
Raspored kontejnera za glomazni otpad
PRIJAVI DEPONIJ
Prijavi ilegalni deponij