hren
 

Tijekom 87 dana opsade Vukovara te nakon njegovog pada, više tisuća osoba su poginule, ranjene ili zatočene u logorima, vojnici i civili, a među njima i veliki broj djece. Žrtve su to najtragičnije bitke u Domovinskom ratu i novijoj hrvatskoj povijesti, kojih se svake godine, 18, studenog, prisjeti cijela Hrvatska,  a diljem nje građani se mole i pale svijeće u spomen na svaku od tih žrtava.

Godinama svijeće u Vukovarskoj ulici u Kaštel Starom zapale i građani Kaštela te predstavnici gradske vlasti, s posebnim pijetetom prema žrtvama. Tako je bilo i ove nedjelje, kada ni kiša nije spriječila prisjećanje na branitelje i civilne žrtve Vukovara. Uz građane svijeće su upalili i gradonačelnik Denis Ivanović te dogradonačelnik Grgica Benutić, predsjednik Gradskog vijeća Ivan Udovičić te pojedini vijećnici, predstavnici braniteljskih udruga, među njima članovi Hvidre i Stine pradidove, predstavnici pojedinih političkih stranaka i drugi.

Dio Kaštelana i ove je godine otputovao u Vukovar, kako bi bili dio tamošnje Kolone sjećanja i sudjelovali u programu obilježavanja ovog dana.

Danas će svijeće za žrtve Vukovara upaliti i učenici u kaštelanskim osnovnim školama. U Kaštel Sućurcu u 18 sati održat će se sveta misa, a nakon nje uslijedit će zajedničko paljenje svijeća u ulici Vukovarskih heroja.

Foto: Ivana Topić i Jakov Sučić (PGK)


KOMENTARI:

GLOMAZNI OTPAD
Raspored kontejnera za glomazni otpad
PRIJAVI DEPONIJ
Prijavi ilegalni deponij