hren
 

KAD SU MINUTE VAŽNE
Da se za vrijeme većih količina oborina vozači Cestom dr. Franje Tuđmana često imaju priliku okušati u raftingu, svjedočili smo više puta, a bezbroj puta upozoravali smo na tu činjenicu i probleme koje u prometovanju donosi voda nakupljena na pojedinim mjestima. Među primjerima nekoliko puta pisali smo i o dijelu ceste južno od aerodroma u Resniku, koja je novu konfiguraciju dobila početkom radova na novom putničkom terminalu.

A da takve situacije nisu tek kozmetički problem te da nisu niti malo bezazlene i da mogu ugroziti nečiji život, govori nam primjer koji se dogodio početkom ovog tjedna, a na koji nam je ukazala jedna naša čitateljica.

- Prvog dana ovog tjedna moja je petomjesečna beba imala određene zdravstvene probleme, koji su tražili hitnu liječničku intervenciju. Zbog njenog stanja bila sam primorana nazvati Hitnu pomoć, odakle sam dobila upute za postupanje s djetetom te obećanje da uskoro stiže njihovo vozilo. Sve se događalo oko 14 sati, kada je vladalo ono nevrijeme pa je dolazak tima nešto potrajao, a na kraju je do nas stigla ekipa Hitne pomoći iz Trogira, koji su se s mojom bebom i sa mnom u pratnji uputili put splitske bolnice. Ne trebam govoriti koliko sam bila izbezumljena i svake minute sve u većem strahu, a dijete sve lošije.
Tijekom vožnje kroz Kaštela shvatila sam da sirena te rotacija na vozilu ne rade, a iz razgovora medicinskih osoba u vozilu zaključila sam da je, zbog velike lokve vode na cesti pokraj Resnika, koja vodi ispod novosagrađenog mosta Zračne luke, došlo do vlaženja elektronike na vozilu te je vozilo djelomično bilo neispravno.
Kako se radilo o vremenu kada su na brzoj cesti kroz Kaštela te kroz Solin i na ulasku u Split gužve izuzetne velike, a očekivao se i dodatni problem zbog kiše, trogirska ekipa zaključila je, s pravom, da će bez sirene i rotacije prolazak kroz tu gužvu biti nemoguć. Iz tog razloga pozvali su u pomoć kolege iz Solina, koji su nas sačekali pokraj Vatrogasnog doma u Kaštel Sućurcu te smo se beba i ja morale prebaciti u drugo vozilo te smo nastavili put prema Splitu, koji, iskreno, i sa sirenom i rotacijom nije bio jednostavan.
Uz cijelu stresnu situaciju, u kojoj je stanje moje bebe bilo kritično, dodatan stres stvorilo nam je i to prebacivanja iz vozila u vozilo po nevremenu, iako sam svjesna da medicinski timovi, koji su u cijeloj situaciji pokazali izuzetnu nesebičnost,  stručnost i ljudskost,  nisu mogli pronaći drugačije rješenje. U jednom trenutku pomislila sam što bi bilo da su morali prebacivati fiksiranu ili teško ozlijeđenu odraslu osobu? S bebom je to prebacivanje ipak bilo nešto lakše.

O puno posla za timove Hitne pomoći, o nedostatku dovoljnog broja timova, posebno tijekom sezone kada se na području Trogira, Solina i Kaštela broj ljudi poveća za nekoliko desetaka tisuća, o neadekvatnoj prometnoj infrastrukturi te nekulturi naših vozača kada je u pitanju ponašanje prema vozilima interventnih službi na cestama, slušamo često, no sve uglavnom ostaje na komentarima i ćakulama, naravno, dok se ne dotakne nas.
I zato ovom prigodom želim uputiti  ljudske kritike nadležnima za održavanje stare kaštelanske ceste, aljkavom radu izvođača pojedinih radova, instrumentima kontrole i svima koje bi trebalo biti briga, a nije. A nije jer nisu na svojoj koži osjetili što znače rupe na cesti, neodgovarajući odvodi i cijeli niz drugih problema. Kritike upućujem  i onima koji bi se trebali pobrinuti da medicinskih timova ima više i da su dostupniji, s boljom tehnikom i opremom. Od onih na vrhu zbog kojih mladi liječnici odlaze iz Hrvatske do onih na lokalnim razinama koji smatraju da jedno vozilo i jedna ekipa Hitne pomoći može zadovoljiti potrebe građana. Posebna kritika usmjerena je na vozače kojima je važniji njihov komoditet i eventualna ogrebotina na automobilu nego nečiji život – dio je onoga što nam je ovom prilikom napisala mlada majka, koja ovih dana zajedno sa svojom bebom boravi u splitskoj bolnici i koja je na kraju svog pisma apelirala na nadležne da se trgnu i poprave stanja, koja zbog nemara mogu ugroziti živote svakog građanina pa tako i njihove iako oni očito toga nisu svjesni.


KOMENTARI:

GLOMAZNI OTPAD
Raspored kontejnera za glomazni otpad
PRIJAVI DEPONIJ
Prijavi ilegalni deponij