hren
 
KAŠTELA - Mjesni odbor Kaštel Novoga odlučio je uputiti zahtjev Poglavarstvu grada Kaštela za uvrštenje u GUP lučice između Kaštel Novoga i Kaštel Staroga, sa studijom uređenja prostora.
Buduća lučica bi po idejnim skicama regulacije i uređenja rive, kolničog prometa, smještaja marine i turističkog uređenja kule Ćipiko u Kaštel Novom imala oko 400 vezova na pontonima, s tim da bi se dio vezova osigurao domicilnom stanovništvu.

 Osim toga, predlaže se proširenje postojeće rive od Porta u Kaštel Starom do kule Ćipiko u Kaštel Novom za novu šetnicu i zeleni pojas, čime bi oživjela stara gradska jezgra u sva tri donjokaštelanska mjesta te se Buduća lučica oživila bi staru gradsku jezgru u sva tri donjokaštelanska mjesta/Mirjana ČOVIĆaktivirale sve zapuštene konobe koje bi proradile kao suvenirnice ili kafići. Svi prateći sadržaji koji su nužni za lučicu mogli bi se smjestiti u sadašnje objekte "Dalmacijavina" u Kaštel Starom.
Ovaj zahtjev uslijedio je nakon višegodišnjih razmatranja stanovnika Kaštel Novog i Kaštel Starog, a posebno zbog nedostatka vezova u postojećim stoljetnim lučicama, neadekvatne prometne regulacije ograničene postojećom rivom, građenom prije stotinu godina, kada je broj stanovnika Donjih Kaštela iznosio svega 3000, dok danas tu živi preko 13.000 ljudi. Nova lučica omogućila bi konačno reguliranje korištenja vezova u dosadašnjim lučicama, koje stanovnici koriste mimo zakonskih odredbi, po običajnom pravu, te vezove, kao što je slučaj u većini naših lučica, ne plaćaju.
Da bi donjokaštelanska riva zaživjela u cijelosti, te zadržala svoju autentičnost, članovi Mjesnog odbora dat će maksimalnu potporu Marku Ćurkoviću, vlasniku kule Ćipiko, na adaptaciji kule i njenom privođenju hotelsko ugostiteljskoj namjeni, posebno što bi to ujedno omogućilo i otvaranje novih radnih mjesta.

Izvor: Slobodna Dalmacija


KOMENTARI:

Stari Komentari

  • Nema komentara
Komentiranje je moguće smo putem facebook komentara

GLOMAZNI OTPAD
Raspored kontejnera za glomazni otpad
PRIJAVI DEPONIJ
Prijavi ilegalni deponij