hren
 
GEODETSKI STRUČNJACI U KAMBELOVCU
Kako bi stanovnike Kambelovca upoznali s njihovim obavezama pri novoj katastarskoj izmjeri nekretnina u katastarskoj općini Kaštel Kambelovac, nadležni su u Bratskoj kući održali skup i predavanje na ovu temu pri čemu su vlasnike nekretnina upoznali s tijekom planiranih radova.

O temi su govorili Damir Lončar i Boris Roglić iz Geodetskog zavoda u Splitu, Ivan Šoša iz Zemljišno-knjižnog odjela, načelnik u Područnom uredu za katastar u Splitu Ante Duvančić te voditeljica ispostave Katastra u Kaštel Sućurcu Moira Pavić, a domaćin im je bio predsjednik MO Kaštel Kambelovac, Tone Renić.

Geodetski zavod iz Splita sklopio je ugovor s Gradom Kaštela i Državnom geodetskom upravom iz Zagreba o novoj katastarskoj izmjeri za Kambelovac i Gomilicu, a rezultat ovog projekta bit će nove zemljišne knjige, čime će se, po riječima nadležnih, značajno povećati  vrijednost nekretnina kao posljedica sređenog zemljišno-knjižnog stanja.

Projekt će trajati pet godina

- U cijelom ovom projektu vlasnici i nositelji prava na nekretnine imaju određene zakonske obveze tako da smo večeras na ovom skupu objasnili ljudima o čemu se radi. Sve dodatne potrebne informacije, moći će dobiti u našem uredu koji će biti otvoren u Kaštelima, kao i na službenim stranicama Grada gdje ćemo sve ovo prezentirati – kazao je Damir Lončar.

Među glavne obveze koje imaju vlasnici, ubraja se označavanje međa njihovih nekretnina, za što im je iz Geodetskog zavoda ostavljeno vrijeme od slijedeća dva mjeseca. Pravilnim označavanjem međa, prema dobivenim uputstvima, avio snimka predmetnih površina bit će vjerodostojnija, a izlazak nadležnih na teren učinkovitiji. Označiti međe trebaju vlasnici i nositelji prava na nekretnine poviše magistrale, dok ispod magistrale, jer za to područje postoje katastarske mape iz 1968. godine, označiti nekretninu mogu oni kojima stanje nekretnine ne odgovara stanju u katastarskim knjigama.

Za one koji se ne budu pridržavali svojih zakonskih obveza predviđene su znatne novčane kazne.

Posao geodetskog zavoda, uglavnom na terenu, trajat će dvije godine nakon čega slijedi izlaganje na javni uvid i upravno-pravni postupak, tako da će cijeli projekt trajati i do pet godina.

No, kako su naglasili stručnjaci, ovo je jedini put za rješavanje problema nesređenih katastarskih i zemljišnih knjiga, jer samo izvadak iz zemljišne knjige danas je dokaz o pravom vlasništvu.

Za stanovnike Kaštel Gomilice skup je zakazan za petak u 17 sati, u prostorijama NK Gošk.


KOMENTARI:

Stari Komentari (14)

 • (Gost)

  Iz aviona će snimit kaco dok se ne izmiri na licu mista. Pitan se ko će to platit.

  oko 10 godina prije
 • (Gost)

  vanka se odavno mjeri iz zrak. čak se kontrolira bespravna gradnja iz arije i je li ko izvodija preinake na kući koje se ne mogu uklopit u plan, tj. vizuru mjesta

  oko 10 godina prije
 • (Gost)

  a u nas se miri da bi neko moga obamirit

  oko 10 godina prije
 • radi.. (Gost)

  Austro-Ugarska Monarhija cinila je to brze i jednostavnije.
  Zasto.Zato jer su postojali stalezi,a sad da vas ne mucim koji.. plemstvo,svecenstvo,pocetno poduzetnistvo i monarh,a sve je to 1945. unisteno zato danas imamo ovaj tempo povratka u 1918. godinu. ;)

  oko 10 godina prije
 • (Gost)

  a jeli bilo trgovaca nekretninama

  oko 10 godina prije
 • radi.. (Gost)

  Nije nije bilo potrebe jer svi gore navedeni bili su pismeni i skolovani. ;)

  oko 10 godina prije
 • radi.. (Gost)

  Tako godine... nepismenost nadvlada ,a njihovi dr.mr.pr. nastavise... ;)

  oko 10 godina prije
 • (Gost)

  evo nam poreza na zivotni prostor..sad ce neki graknit,neka,nek se oporezuje onima koji imaju 3 kuce..ma sipak,i dosad je postojalo gomilu luksuza,ni mrve toga nije oporezivano..cak ni harac se ne naplacuje nikom nego sljakerima..grdovic lupa ferarije,ja mu zdravstveno placam..meni triba dodatno jos placat..da bi neku stvar otkinit da se dodatno njemu placa od nasih para..ovaj potez,s katastrom, dokazuje da im triba jos para..ako nemate,prodavat cete kuce..sve ih triba u ludare,umobolnice,..

  oko 10 godina prije
 • mm (Gost)

  hvala Bogu da je nešto dobro krenilo u svezi izrade novih kat. knjiga, konačno, živimo u 21. stoljeću.Trebalo je to više prelomiti i početi od početka, pa neka se zemlje uknjiže onako kako danas izgledaju, a ne prije 100 godina.Iako mislim da će to pogodovati bržoj rasprodaji zemlje (što mi, naravno, nije drago), ali će pomoći i \"malim\" ljudima da besplatno urede zemljišno knjižno stanje. Mislim da onima kojima nije ništa bilo pravo prije neće biti ni sada, a za njih me nije ni briga (oni su ionako rođeni da normalnim i miroljubivim ljudima razbiju monotoniju u životu, a sebi i dalje ostaju doživotni problem)

  oko 10 godina prije
 • (Gost)

  ma pusti ga neka pročita još jedan put ovi članak gori bit će mu sve jasnije osim ako ga nije on pisa

  oko 10 godina prije
 • (Gost)

  ka prvo i naj važnije pored izmjere zemljišta tribalo bi vratit puteve do zemlje a koje su ovi koji su pokupovali zemlje zatvorili i prisvojili pa mi stari domači nemožemo doč do zemlje.i to in je bilo malo pa su nasuli potoke i to prisvojili

  oko 10 godina prije
 • (Gost)

  eheh pa nece se valjda stvari na terenu uzet zdravo za gotovo, evo moj susjed svake druge godine mice kolce od ograde po dva metra na vodovod, od pocetnih petnaestak metri sirine vodovoda ostalo je jedva pet.....ko ce njega \"podsjetit\" di mu je međa

  oko 10 godina prije
 • (Gost)

  nekako se ja bojim da nece ovo bit u sluzbi vracanja puteva kanala ili trase vodovoda od uzurpacije,nego u sluzbi otimanja kad nebudes ima soldi platit sve vece namete..koliko god me ovi s monotonijom u glavi razuvjeravali..

  oko 10 godina prije
 • (Gost)

  i pogotovo se bojim da nece bit besplatno,kao sta netko ocito naivan gori pise..da ce prije bit bussines,a-la hdz,kad su ljudima prominili imena ulica,poslali malu metalnu plocicu,i masala racun!!za tu plocicu..izmisljaju sta ce ti pruzit da ih sta manje kosta,a da tebi mogu sta vise naplatiti..volija bi bit pesimist,a ne realist..

  oko 10 godina prije
Komentiranje je moguće smo putem facebook komentara