hren
 

Dana 19. ožujka 2019. (utorak) započinje dio radova na izgradnji fekalne kanalizacije i vodoopskrbe u Ulici Podlukovo te spojevi za ulicu Gaji u Kaštel Gomilici tijekom kojih će u dijelu ulice Podlukovo biti onemogućen promet.

Turistička zajednica grada Kaštela organizira tečaj engleskog jezika za privatne iznajmljivače grada Kaštela. Tečaj osnova engleskog jezika održat će se u travnju/svibnju ove godine u trajanju od 30 školskih sati.

Umažanka Tea Čizmić Mesarić pokrenula je online akciju „PROMijeni me“. Radi se o prikupljanju odjeće i obuće za maturante koji si ne mogu priuštiti odjeću za maturalnu večer (ili samo ne žele da njihovi roditelji bankrotiraju), a kako bi ipak sudjelovali u najvažnijoj večeri do sada - onoj maturalnoj.

Iako će se danas osjetno zahlađenje osjetiti u unutrašnjosti zemlje, u dalmaciji će se pad temperature zraka ovih dana jedva osjetiti.

NATJEČAJ ZA REALIZACIJU PROGRAMA NA POBOLJŠANJU KVALITETE ŽIVOT
Splitsko-dalmatinska županija  raspisala je Natječaj za financiranje projekata udruga od općeg značaja, kojim poziva sve udruge čije su aktivnosti usmjerene općoj dobrobiti i poboljšanju kvalitete života društvene zajednice, a kojima je financijska pomoć potrebna u realizaciji projekata iz područja djelovanja branitelja i stradalnika Domovinskog rata, demokratske i političke kulture, duhovnosti, gospodarstva, hobističkih i socijalnih djelatnosti, kulture i umjetnosti, ljudskih prava, međunarodne suradnje, obrazovanja, znanosti i istraživanja, održivog razvoja, sporta, tehničke kulture, zaštite zdravlja, okoliša i prirode,  zaštite i spašavanja te ostalih područja djelovanja, da se prijave kako bi ostvarile pravo na financiranje .

8. DANI BACHA U DVORCU VITTURI
Kaštelanska publika ove će srijede, 20. ožujka  u dvorcu Vitturi u Kaštel Lukšiću imati priliku uživati u glazbenim klasicima u izvedbi komornog orkestra „Splitski virtuozi“ i solista na violončelu Felicitas i Pauline Stephan iz Njemačke, kojim će svečano biti otvoreni 8. Dani Bacha.

U PONEDJELJAK
Klub dobrovoljnih darivatelja krvi Adriachem i Gradsko društvo Crvenog križa Kaštela, u ponedjeljak 18. ožujka organiziraju još jednu akciju dobrovoljnog darivanja krvi, koja će se u vremenu od 8 do 13 sati, održati u prostorijama HNK Gošk u Kaštel Gomilici.

USKORO EUROPSKI SUSTAV NADZORA
Iseljeni dolaze kontrolirati trudnoću i popraviti zube, rođaci im šalju lijekove

PREDSTAVLJENA KNJIGA O ISELJAVANJU HRVATA U NJEMAČKU
U organizaciji GK Kaštela u petak je u dvorcu Vitturi predstavljena knjiga „Iseljavanje Hrvata u Njemačku. Gubimo li Hrvatsku?“, dr. Tade Jurića. U knjizi su predstavljeni rezultati prvog znanstvenog istraživanja uzroka i posljedica te obilježja novijih iseljavanja Hrvata u Njemačku. Istraživanje je provedeno u Njemačkoj među hrvatskim iseljenicima koji su se iselili u razdoblju od priključenja Hrvatske EU-u, i to na uzorku od 1200 ispitanika.

Dio skijališta u okružju već je zatvorio svoja vrata, na dijelu skijališta i ovog će se vikenda još uvijek skijati, a ako je suditi prema pojedinim vremenskim prognozama, na većim skijalištima, zbog najavljenih niskih temperature sljedećeg tjedna, možda staze budu radile i krajem ožujka.

SPLITSKI SREDNJOŠKOLCI PREPLAVILI SU CENTAR GRADA
Danas u 13 sati kako je najavljivano, odvio se štrajk mladih za klimu i spas planeta koji se odvija diljem svijeta. Tako su danas štrajkali i zagrebački srednjoškolci, ali ni na splitskim ulicama nije nedostajalo mladih srednjoškolaca.

POJAČANE AKTIVNOSTI NADZORA CESTOVNOG PROMETA
Tijekom predstojećeg  vikenda  na području  Policijske uprave splitsko-dalmatinske  provoditi će se pojačane aktivnosti nadzora prometa u cilju prevencije prometnih nesreća i njihovih posljedica kao i povećanja ukupne razine sigurnosti prometa na cestama.

ANDRIJA LIPANOVIĆ JE 30-GODIŠNJAK KOJI JE PRIJE TRI GODINE OSTAO PRIKOVAN ZA INVALIDSKA KOLICA NAKON NESREĆE
Pokrenuta je humanitarna akcija 'Vjeruj i djeluj' s ciljem prikupljanja financijskih sredstava za kupovinu 'Rewalk' pomagala za hodanje. Njime bi se koristilo više ljudi za vježbu hodanja. Riječ je o pomagalu za više dijagnoza zbog vježbi hoda i održavanja tijela. Akciju su pokrenuli Andrija Lipanović, njegov osobni asistent Goran Barčot Butle i prijatelji.

OČEKUJE SE I TRADICIJA I NOVITETI
Kaštelansko kulturno ljeto prošle je godine imalo stotinjak različitih događanja, a bogatom i raznovrsnom programu nadležni i građani nadaju se i ove godine. Kako bi se nade realizirale potrebno je kvalitetno uključivanje udruga, pojedinaca i organizacija, koji će svojom kreativnošću, talentom i znanjem još jednom obogatiti tromjesečni program manifestacije.

DO PET TISUĆA KUNA
Poljoprivredni proizvođači s područja Kaštela i ove će godine moći koristiti financijske potpore za nabavku sadnog materijala, a u sklopu Programa sufinanciranja nabave sadnog materijala .

UGLEDNI ARHITEKT O VIZIJI RAZVOJA KAŠTELA
U dvorcu Vitturi u Kaštel Lukšiću održano je predavanje Jerka Rošina pod nazivom „Vizija urbanog razvoja Kaštelanskog bazena“, na kojem se govorilo o viziji prostornog planiranja grada Kaštela, ali i susjednih gradova Splita i Trogira, kao jedne cjeline. Organizator predavanja bio je Rotary klub Kaštela.

Gradska knjižnica Kaštela organizira predstavljanje knjige „Iseljavanje Hrvata u Njemačku. Gubimo li Hrvatsku?“ autora Tade Jurića, koja će se održati u petak, 15. ožujka u 19 sati, u dvorcu Vitturi u Kaštel Lukšiću.

NOVI DEMOGRAFSKI PROJEKT
Splitsko-dalmatinska županija pokreće novi demografski projekt „Tu je tvoj dom“, namijenjen mladim obiteljima u ruralnim područjima, a u svrhu izgradnje i obnove objekata za stanovanje. Projekt je ove srijede predstavio župan Blaženko Boban, a među mjestima i općinama na koje se projekt odnosi nalazi se i nekoliko mjesta u Kaštelanskoj zagori.

RAZLIKA IZMEĐU DRŽAVNOG I PRIVATNOG ZEMLJIŠTA
S prvim sunčanim danima ožujka na padinama Kozjaka svakodnevno se mogu uočiti osobe svih generacija, koje traže i beru šparoge, uglavniom za vlastitu upotrebu i u neznatnim količinama. No, što zakonski propisi o tome govore, budući da je posljednjih godina usvojeno, ali i izmjenjeno nekoliko podzakonskih akata.

Uz već postavljenu svjetleću prometnu signalizaciju, ova dionica ceste sad konačno ima sve sigurnosne uvjete za stanovnike tog trogirskog mjesnog odbora.

HAMAG – BICRO U KAŠTELIMA
Muzejski prostor Nadbiskupskog kaštela u Kaštel Sućurcu ovog je utorka ugostio sudionike informativne radionice o mogućnostima dodjele bespovratnih sredstava i financijskih instrumenata Mikro i Malih zajmova za ruralni razvoj, koju je organizirala Hrvatska agencija za malo gospodarstvo, inovacije i investicije HAMAG-BICRO.