hren
 

Prema današnjem izvješću nacionalnog Stožera u protekla 24 sata zabilježeno je 86 novih slučajeva zaraze virusom SARS-CoV-2, te je trenutno u Hrvatskoj 798  oboljelih i to aktivnih slučajeva. Jedna osoba je preminula u KBC-u Split, riječ je o 75- godišnjoj muškoj osobi.

S RESNIKA JE USPOSTAVLJENO 38 DIREKTNIH LETOVA
Zračni promet kako u Evropi tako i u Hrvatskoj pomalo se normalizira, a od svih hrvatskih zračnih luka ona na Resniku za vikend će primiti najviše zrakoplova. Iako su zadovoljni brojem putnika koji će stići, daleko je to od očekivanog. Prvog vikenda u srpnju ove godine Zračna luka Split bilježiti će 75 posto manje putnika u odnosu na prošlu godinu.

U KBC-U SPLIT PREMINUO 75-GODIŠNJI MUŠKARAC
Prema današnjem izvješću Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Splitsko-dalmatinske županije od ukupno 133 obrađena testa, jedna je novooboljela osoba sa područja grada Makarske pozitivna na Covid infekciju. Osoba je testirana u Zagrebu gdje će biti epidemiološki obrađena.

ZBOG MJERA BROJ MJESTA JE OGRANIČEN
Poznati hrvatski glazbenik Massimo Savić u subotu, 4. srpnja u 21 sat održat će koncert na Igrišću u Kaštel Štafiliću uz besplatan ulaz, a zbog mjera nacionalnog Stožera broj mjesta je ograničen. Ovim koncertom bit će svečano otvoreno ovogodišnje Kaštelansko kulturno ljeto koje organizira Grad Kaštela gdje će u protokolarnom dijelu nastupiti i sopranistica Antonija Teskera uz pijanista Zorana Velića.

KRIZA UZIMA DANAK
Tijekom mjeseca lipnja u Kaštelima je boravilo 2.923 turista, što je tek 18 posto u odnosu na lipanj godinu dana ranije. Tijekom tog mjeseca ostvareno je 15.128 noćenja, odnosno 20 posto od brojke koja je ostvarena prije godinu dana.

PREPORUČENE I MJERE ZAŠTITE NA BIRALIŠTIMA
Nakon dva tjedna predizborne promidžbe, noćas u ponoć započinje izborna šutnja i traje do okončanja glasovanja, u nedjelju 5. srpnja. Političke stranke, neovisni kandidati, različite koalicije, u ponoć moraju završiti  promidžbu te do kraja izborne šutnje ne smiju se promovirati, oglašavati, objavljivati fotografije kandidata i lista u medijima, davati izjave vezane uz izbore i slično.

KUPAČI UPOZORAVAJU I NA OPASNOSTI
Organizirani turizam u Kaštela je stigao zahvaljujući češkom liječniku Henriku Šoulavyu, koji je u Kaštel Lukšiću uredio prvi pansion za organizirane grupe gostiju, a uz priču o počecima turizma u Kaštelima  usko je povezana i obližnja plaža, koju Kaštelani, upravo po češkom liječniku, nazivaju plaža Šoulavy.  Unatoč svom značaju, ova je plaža danas u iznimno lošem stanju, a osim samog izgleda problem je i sigurnost za kupače, posebno one najmlađe.

U protekla 24 sata zabilježeno je 96 novih slučajeva zaraze virusom SARS-CoV-2 te je broj trenutno oboljelih u Hrvatskoj danas ukupno 728. Među njima je 88 pacijenata na bolničkom liječenju, od toga su na respiratoru četiri pacijenta.

DEVETA JEDINICA S NAJVIŠE GLASAČA
Hrvatski birači  u nedjelju, 5, srpnja, izaći će na birališta kako bi izabrali 151 zastupnika, koji će djelovati u novom sazivu Sabora. Birači će odlučivati između 192 liste i to 181 liste za deset izbornih jedinica u Hrvatskoj i 11 lista za 11. izbornu jedinicu dijaspore te za 17 kandidatura u 12. izbornoj jedinici, koja predstavlja manjine.

Tijekom nadolazećeg vikenda, a posebno u noćnim satima tijekom petka i subote, na prometnicama na području Policijske uprave splitsko-dalmatinske provoditi će se pojačane aktivnosti u cestovnom prometu, koje će biti posebno usmjerene na faktore rizika, odnosno na prekršaje koji su u najčešćoj vezi s nastankom teških prometnih nesreća: nepropisna brzina, upravljanje vozilom pod utjecajem alkohola, nekorištenje sigurnosnih pojaseva u vozilima i kaciga na mopedima i motociklima, te korištenje mobitela za vrijeme upravljanja vozilom.

Prema izvješću NZJZ od 142 obrađena testa na području Splitsko dalmatinske županije danas nema novooboljelih osoba.

Zahvaljujući visokim ljetnim temperaturama zraka more se dovoljno zagrijalo pa su rijetki oni koji se ovih dana nisu okupali na nekoj od kaštelanskih plaža, a pridodamo li još tome ocjene kakvoće mora stvoreni su svi preduvjeti za uživanje u moru i kupanju.

Izađi i promijeni, zato jer svoje volim, rekla je Zakonita Blesiju i dala mu pet eura koje je našla u džepu uvaženoga iz Hrvatskih šuma, a kojemu tu i tamo opere gaće, ali nađu se i euri, pa opere i eure, iako je on rekao da on to sam pere, jer voli sve čisto.  Ajde, promijeni doli u Maxa mesara.

Subota će biti promjenjiva, osobito u prvom dijelu dana kada će povremeno biti kiše i pljuskova s grmljavinom

TRADICIONALNO ZA PUNOG MJESECA
Danas je prvi petak u srpnju, najbliži noći punog mjeseca pa je večeras, 3. srpnja, pred planinarima HPD-a Malačka i njihovim prijateljima, tradicionalni noćni uspon na 477 m n/v na Malačku.

Hrvatski gradovi su i u protekloj godini napredovali po pitanju transparentnosti kada se ona mjeri objavom važnih dokumenata na Internet stranicama, a Institut za javne financije u srijedu je objavio rezultate svog ovogodišnjeg istraživanja proračunske transparentnosti jedinica lokalne samouprave.

ZAŠTITA OD POŽARA PODIGNUTA JE NA VIŠI NIVO
U prostorijama Vatrogasne zajednice Splitsko-dalmatinske županije u četvrtak su uručeni ključevi specijalnih vatrogasnih vozila predsjednicima i zapovjednicima DVD-ova Hvara, Komiže, Makarske, Trogira, Okruga, Sućurja i Kaštela.

U protekla 24 sata zabilježen je 81 novi slučaj zaraze virusom SARS-CoV-2 te je broj trenutno oboljelih (aktivnih slučajeva) u Hrvatskoj danas ukupno 647. Među njima su 84 pacijenta na bolničkom liječenju, od toga su na respiratoru tri pacijenta.

Vijest o smrti don Luke Vuce ove je srijede rastužila brojne župljane Kaštel Novog, ali i brojne stanovnike Kaštela, s kojima je ovaj osebujni svećenik živio pune 42 godine i ostavio u svima njima dubok trag.

Ugovor za izgradnju dijela sekundarne kanalizacijske i vodoopskrbne mreže na području grada Kaštela potpisali su u Splitu predstavnici Vodovoda i kanalizacije Split kao investitora, i Strabaga kao izvođača radova.

GLOMAZNI OTPAD
Raspored kontejnera za glomazni otpad
PRIJAVI DEPONIJ
Prijavi ilegalni deponij