hren

Kako je tlo vrlo vlažno zbog napadale kiše, sutrašnji orkanski udari juga mogli bi rušiti pojedina stabla na otocima i dijelu obale u drugom dijelu dana. Očekuju se veliki problemi u prometu morem

Prema izvješću Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Splitsko-dalmatinske županije, od ukupno 1359 obrađenih testova danas je 457 novooboljelih osoba pozitivno na COVID infekciju i to iz Splita 231, Imotskog 11, Kaštela 30, Komiže 1, Makarske 2, Omiša 25, Sinja 33, Solina 20, Starog Grada 4, Trilja 15, Trogira 5, Vrogrca 3, Vrlike 5, Brela 1, Dicma 1, Dugog Rata 10, Dugopolja 7, Gradca 1, Hrvaca 2, Jelse 2, Klisa 4, Lokvičića 2, Muća 3, Okruga 1, Otoka 5, Podbablja 3, Podstrane 14, Postira 1, Primorskog Doca 1, Oučišća 1, Runovića 1, Segeta 1, Selca 1, Šestanovca 1, Šolte 1, Zagvozda 1, Zmijavaca 1, Ciste Provo 6 osoba.

POGINULO 97 MJEŠTANA
Bombardiranje Kaštel Sućuraca izvršeno je baš u času, kada se narod skupio u crkvu na nedjeljnu pobožnost. Upravo je zvonilo treći put za početak pobožnosti, kad je pala prva bomba, kad je nastao strahoviti lom i nezapamćena orljava. Zemlja se počela tresti, kao da će provaliti vulkan, a neposredno iza toga uslijedile su snažne eksplozije, da je pojedincima zastajao dah.

Predmet Natječaja je dodjela potpore za ulaganja u proizvodnju povrća u zaštićenom prostoru – plasteniku. Ukupan iznos raspoloživih sredstava javne potpore za ovaj Natječaj iznosi 150 milijuna kuna, a Nacrt natječaja je u postupku elektronskog savjetovanja do 16. prosinca 2020. godine.

U posljednja 24 sata zabilježena su 4084 nova slučaja zaraze virusom SARS-CoV-2 te je broj aktivnih slučajeva u Hrvatskoj danas ukupno 24495. Među njima je 2514 pacijenata na bolničkom liječenju, od toga je na respiratoru 259 pacijenata.

Mjera preporuke prokuhavanja pitke vode za malu djecu do 3 godine starosti, starije i imunodeficijentne osobe (osobe oslabljenog imuniteta), još uvijek je na snazi. VIK navodi kako sva dosadašnja ispitivanja pokazuju da je voda kemijski i mikrobiološki ispravna, dok je parametar zamućenosti još uvijek povećan.

DONOSIMO UPUTE HZJZ
U Saboru su usvojene izmjene Zakona o zaštiti pučanstva od zaraznih bolesti kojim su propisane, među ostalim, kazne za nenošenje zaštitnih maski. Od danas će se tako početi s 500 kuna kažnjavati nenošenje ili nepravilno nošenje maski tamo gdje su one obavezne.

Pitali smo odgovorne u HEP-u što se događa te su nam iz Sektora za korporativne komunikacije odgovorili

DESET POSTO MANJE KREVETA
S obzirom na epidemiološku situaciju u zemlji, ali i cijeloj Europi i šire, nije se  očekivao veći turistički promet u zadnjem kvartalu godine. Prema statistici Turističke zajednice Kaštela u listopadu i studenom ove godine u Kaštelima je boravilo oko 850 gostiju, što je sedam puta manje nego u istom razdoblju lani.

Policija obavještava građane da su danas dobili obavijest od strane poduzeća „Vodovod i kanalizacije“ da je prilikom sanacije ulica jučer tijekom dana pronađeno više registarskih pločica koje su najvjerojatnije otpale s osobnih automobila uslijed nevremena.

HZJZ je danas objavio dokument o cijepljenju protiv bolesti covid-19, koje bi u Hrvatskoj trebalo početi sljedeće godine, nakon što cjepiva odobre europska i domaća tijela. U dokumentu se daju odgovori na brojna pitanja o cjepivima i o samom cijepljenju, nuspojavama, trajanju, cijeni...

Agencija za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju objavila je natječaj za mjeru Informiranje u državama članicama i mjeru Promidžba vina na tržištima trećih zemalja iz Nacionalnog programa pomoći sektoru vina, a namjenjenu organizacijama i poduzećima rgistiranim za proizvodnju vina i uključenima u sektor vina.

U cilju prevencije prometnih nesreća i njihovih posljedica kao i povećanja ukupne razine sigurnosti prometa na cestama  policija i tijekom ovog vikenda nastavlja s poduzimanjem  pojačanih  aktivnosti nadzora cestovnog prometa usmjerenih na sprječavanje i sankcioniranje  najtežih prometnih  prekršaja, posebno vožnje pod utjecajem alkohola, nepoštivanje dopuštenih brzina kretanja vozila, nekorištenje sigurnosnog pojasa i  nepropisne uporabe mobitela, a  činjenjem kojih se događaju  prometne  nesreće s najtežim posljedicama.

Prema izvješću Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Splitsko-dalmatinske županije, od ukupno 1160 obrađenih testova danas je 527 novooboljelih osoba pozitivno na COVID infekciju i to iz Splita 193, Imotskog 8, Kaštela 39, Makarske 18, Omiša 24, Sinja 56, Solina 35, Starog Grada 1, Supetra 11, Trilja 11, Trogira 9, Vrgorca 1, Vrlike 3, Bola 1, Brela 2, Dicma 4, Dugog Rata 11, Dugopolja 2, Gradca 1, Hrvaca 8, Jelse 3, Klisa 5, Lećevice 2, Lovreća 2, Marine 5, Milne 3, Muća 3, Okruga 1, Otoka 10, Podbablja 10, Podgore 6, Podstrane 6, Postira 7, Prološca 1, Pučišća 4, Runovića 4, Segeta 1, Selca 2, Šestanovca 1, Šolte 1, Tučepi 3, Zadvarje 1, Zagvozd 1, Zmijavaca 3 i Ciste Provo 4 osobe.

OBAVIJEST O RASPOREDU CISTERNI ZA 04.12.2020. GODINE
Preporučuje se prokuhavanje pitke vode za malu djecu (do 3 godine starosti), starije i imunodeficijentne osobe (osobe oslabljenog imuniteta). Navodimo kako sva dosadašnja ispitivanja pokazuju da je voda kemijski i mikrobiološki ispravna, dok je parametar zamućenosti povećan. Mjera se odnosi na područja koja se s vodom opskrbljuju s izvora rijeke Jadro (Split, Podstrana, Solin, dio Klisa,Kaštela, Trogir, Okrug i Seget).

U TIJEKU JE PRESSICA NACIONALNOG STOŽERA
U posljednja 24 sata zabilježeno je 3955 novih slučajeva zaraze virusom SARS-CoV-2 te je broj aktivnih slučajeva u Hrvatskoj danas ukupno 24190. Među njima je 2427 pacijenata na bolničkom liječenju, od toga su na respiratoru 262 pacijenta.

Iako se količina oborina u Kaštelima, u odnosu na dan ranije, poprilično smanjila, posla za žurne službe, posebno vatrogasce iz sva tri DVD-a,  ni ovog jutra ne nedostaje, a između ostalog, s Puta Malačke, ovog trenutka uklanja se srušeni bor.

Zbog rekordno velike količine kiše koja pada na širem splitskom području, došlo je do zamućenja na izvoru rijeke Jadro, koja pitkom vodom napaja šire područje Splita, javljaju iz VIK-a.

Nedjelja će biti najlošiji dan tjedna kada će vjetar raditi štete, a dio obale će se zbog ciklonalne plime sasvim sigurno naći pod morem. Očekuju se veliki poremećaju pomorskog prometa

VATROGASNI DOM DVD-a GOMILICA POD VODOM
Poplavljene ulice, dvorišta i podrumi, nabujali potoci, začepljene šahte i bujice koje su stvarale probleme u prometu, danas su slika Kaštela tijekom ranog prijepodneva zbog velike količine kiše koja je pala u malo vremena. Razlog tome su i brojne vatrogasne intervencije sva tri vatrogasna društva s područja Kaštela, a najviše ih je bilo na području Kaštel Sućurca i Kaštel Gomilice.

GLOMAZNI OTPAD
Raspored kontejnera za glomazni otpad
PRIJAVI DEPONIJ
Prijavi ilegalni deponij