hren
 

DOLASKOM KORONAVIRUSA SVE SE PROMIJENILO
U trenutnoj situaciji kada je COVID-19 zaustavio normalan način života, svi planovi, želje i ciljevi  većine sveli su se uglavnom na najbliže i to u obiteljskom okruženju u svoja četiri zida. Oduvijek se govorilo želje su jedno, a mogućnosti drugo i upravo je ovo vrijeme kada najviše svjedočimo tim riječima.

S obzirom na lijepo vrijeme, što povećava mogućnost potencijalnog nepridržavanja propisanih mjera fizičkog distanciranja i drugih epidemioloških mjera, Ravnateljstvo Civilne zaštite zatražilo je od lokalnih stožera civilne zaštite i svih operativnih snaga, Ravnateljstva civilne zaštite te Ravnateljstva policije da sa svim raspoloživim kapacitetima provode kontrolu provođenja odluka i mjera Stožera civilne zaštite Republike Hrvatske.

Na ovaj se dan kršćani diljem svijeta sjećaju Isusove teške i nasilne osude, muke i na koncu samesmrti. Ovo je jedini dan kada se zabranjuje slaviti sveta misna otajstva. Kod katolika, post je obavezan za sve osobe od 18 do 60 godina. Također je za sve katolike starije od 14 godina obavezan i nemrs. Nemrs znači da se u danu ne jede meso dok post znači da se osoba jednom u danu najede do sita te još dva puta nešto pojede.

U dane vikenda i blagdana koji su pred nama meteorolozi najavljuju toplo i sunčano vrijeme, ali nemojte zaboraviti sa su na snazi ograničenja koja proizlaze iz odluka Stožera civilne zaštite Republike Hrvatske koja se odnose na zabrane javnih okupljanja, zabranu okupljanja više od 5 osoba na jednom mjestu i mjeru strogog ograničavanja zadržavanja na javnim prostorima.

Tijekom protekle večeri dobili smo službenu potvrdu KBC-a Split o testiranju na preostalih 39 korisnika Doma za starije i nemoćne osobe Split iz smještajne jedinice u Vukovarskoj ulici. Od njih 39, 30 osoba pozitivno je na koronavirus, 5 osoba ima negativan nalaz, a kod 4 osobe nalaz je +/- što znači da se kod njih testiranje mora ponoviti.

POTPISAN SPORAZUM, ČEKA SE ODGOVOR STOŽERA
Nacionalni stožer civilne zaštite u srijedu je donio dopunu Odluke o zabrani napuštanja mjesta prebivališta, a na osnovu cijelog niza situacija sa terena, prema kojoj će određeni gradovi i mjesta postati zajednička područja na kojima neće trebati propusnice za odlazak iz jednog mjesta u drugo.

Sukladno odluci Nacionalnog stožera civilne zaštite, svi građani koji napuštaju mjesto prebivališta moraju imati propusnice koje su dostupne preko sustava https://epropusnice.gov.hr

Na konferenciji za medije govorili su župan Boban, ravnateljica NZJZ-a Karin te ravnatelj KBC-a Split Meštrović.

UKUPNO1406 ZARAŽENIH I 219 OPORAVLJENIH
Nacionalni stožer civilne zaštite objavio je najnovije informacije o koronavirusu u Hrvatskoj. Ministar Beroš kazao je da je 64 novozaraženih. U bolnici Dubrava preminula je 20. žrtva koronavirusa. 219 osoba je ozdravilo.

NADLEŽNI TRAŽE MALO STRPLJENJA
Iako će u pojedinim gradovima Hrvatske, prema Odluci o posebnom radu tržnica za vrijeme trajanja proglašenja epidemije bolesti COVID -19,  ovih dana s radom započeti dio tržnica, u Kaštelima za sada početka rada tržnica nema.

Studenti Učiteljskog fakulteta organiziraju online pomoć u učenju u sklopu projekta Online zadaću napiši, jedinicu izbriši. Budući da je nastava u školama zbog opasnosti od širenja koronavirusa obustavljena, na ovaj način budući učitelji žele pomoći učenicima osnovnoškolske dobi od prvog do četvrtog razreda da uz pomoć besplatnih tjednih instrukcija putem online platformi razumiju i nauče sadržaj s kojima imaju poteškoće.

NEMA NOVOOBOLJELIH SA PODRUČJA KAŠTELA
Na području Splitsko-dalmatinske županije još su 23 osobe pozitivne na koronavirus, i to iz Splita njih osam, Makarske dvoje, Sinja jedna, Solina sedam, Baške Vode dvoje, Dugog Rata dvoje i Dugpoolja jedna osoba. Među novooboljelim pet je zdravstvenih djelatnika, od čega četiri djelatnika Doma za starije i nemoćne osobe Split  u Vukovarskoj ulici.

DAN ISUSOVE POSLJEDNJE VEČERE.
Danas katolički vjernici ulaze u sveto trodnevlje, u sjećanje, komunikaciju kroz liturgiju i molitvu Isusovih posljednjih dana i djela. Crkva i zapadni svijet od danas se spremaju na slavljenje i doživljavanje Uskrsa.

ALTERNATIVA STVARNIM TRŽNICAMA
Iako su nadležni u Nacionalnom stožeru upravo donijeli odluku,  kojom ostavljaju mogućnosti za rad pojedinih zelenih i ostalih tržnica, ograničavanje kretanja i prestanak rada tržnica na kakve su građani navikli, donijelo je niz problema, građanima nedostatak domaćih i svježih proizvoda, a poljoprivrednim proizvođačima nemogućnost plasmana istih. Upravo iz tog razloga u pojedinim gradovima Hrvatske s radom su započele on line tržnice pa je tako prije nekoliko dana zaživjela i Tržnica Kaštela, pokrenuta na Facebooku.

NA USKRS I USKRSNI PONEDJELJAK VEĆINA NEĆE RADITI
Nacionalni stožer donio je odluku u srijedu popodne da se produžuje radno vrijeme trgovina s obzirom na uskrsni tjedan, tako će u četvrtak, petak i subotu trgovine raditi od 7 do 20 sati. Vrata svih bit će zatvorena na Uskrs, a tek rijetke trgovine će raditi na Uskrsni ponedjeljak.

U Hrvatskoj imamo 61 novi slučaj zaraze. Ukupno je zaraženo 1343 osoba. U novozaražene su ubrojeni i oboljeli u Splitu.

TERMINI PREUZIMANJA IZRAĐENIH OSOBNIH DOKUMENATA ĆE BITI INDIVIDUALIZIRANI
Kako bi se unatoč uvedenim promjenama uvjeta života i režima poslovanja funkcioniranje nužnih i potrebnih rutina održalo na optimalnoj razini, Ministarstvo unutarnjih poslova obavještava sve građane kojima izrađene osobne isprave nisu uručene, a koji su pri predaji zahtjeva ostavili kontakt brojeve svojih telefona, da će u narednim danima zaprimiti obavijest našeg Ministarstva radi dogovora oko termina uručenja isprave.

Iako je koronavirus u ožujku zaustavio brojna putovanja i turističke angažmane, u Kaštelima je tijekom tog mjeseca ipak bio prisutan određeni broj gostiju, njih 465, od kojih su 54 posto bili domaći gosti, po šest posto činili su gosti iz Srbije, Bosne i Hercegovine te Indije, pet posto gosti iz Makedonije, četiri posto gosti iz Njemačke, tri posto gosti iz Ukrajine i ostali

UKUPNO JE 17 NOVIH POZITIVNIH NA PODRUĆJU ŽUPANIJE       
Za podne najavljena press konferencija u Splitu na kojoj uz članove lokalnog stožera prisustvuju i ministar zdravstva Vili Beroš koji je jutros s ministricom Bedeković i epidemiologom Kaićem iz Zagreba stigao u Split, počela je tek u 13.15

KONFERENCIJA ZA MEDIJE OČEKUJE SE U PODNE
Ministrica Vesna Bedeković i ministar Vili Beroš stigli su u Split, na sastanak u Dekanatu Medicinskog fakulteta. Izjave se očekuju oko podne.

GLOMAZNI OTPAD
Raspored kontejnera za glomazni otpad
PRIJAVI DEPONIJ
Prijavi ilegalni deponij